U ŽENEVI mirovni pregovori o sirijskom konfliktu, u Siriji – ratni izbori.
Ova, najblaže rečeno, neobična, vremenska podudarnost jedan je od argumenata u kiši kritika svetske javnosti na račun vlasti u Damasku.
Usred sukoba snaga aktuelnog predsednika Bašara al Asada sa opozicionim pobunjenicima u strateški presudnom gradu Alepu i bombardovanja boraca odmetnika u pokrajini Homs, danas se, na trećini sirijske teritorije, glasalo za novi saziv parlamenta.
Ovo su drugi parlamentarni izbori u Siriji od izbijanja rata 2011. godine.
U trci za jedno od 250 mesta u parlamentu, ostalo je na kraju oko 3.500 od prvobitno prijavljenih 11.340 kandidata.
Ocenjuje se da na izbore tehnički može da izađe oko dve trećine Sirijaca s pravom glasa, jer ih je toliko na teritoriji pod Asadovom kontrolom.
Gotovo četvrtina od 21 milion birača izbegla je iz Sirije, a izbornu situaciju dodatno komplikuje činjenica da je oko šest miliona ljudi interno raseljeno.
Vlasti u Damasku, međutim, navode da su izbori raspisani u skladu sa ustavnim odredbama i odvojeni od mirovnih pregovora u Ženevi.
Opozicija, međutim, ocenjuje da izbori doprinose stvaranju nepovoljne klime za novu rundu mirovnih pregovora, od koje se očekuje okončanje petogodišnjeg građanskog rata, pa je zato pozvala narod na njihov bojkot. ASADOVA PORUKA – Teroristi prolivaju krv nevinih i uništavaju infrastrukturu naše države, ali nisu uspeli da ostvare svoj glavni cilj, da unište nacionalni identitet Sirijaca i strukturu našeg društva što je bila glavna naredba njihovih gazda – poručio je sirijski predsednik Asad, posle glasanja u Damasku. – Danas, moja supruga Asma i ja, zajedno sa našim narodom, iskazujemo svoju volju.
I zapadni lideri osudili su održavanje izbora kao provokaciju koja podriva mirovne pregovore pod okriljem UN.
Ministarstvo spoljnih poslova Francuske okarakterisalo ih je kao „sramotu u organizaciji ugnjetavačkog režima“.
Izbori u Siriji mogu da budu održani tek posle političke tranzicije i usvajanja novog ustava, ocenio je Romen Nadal portparol francuskog Ministarstva. Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov ocenio je da glasanje ima za svrhu izbegavanje pravnog vakuuma do novih, prevremenih izbora. – Nemačka neće priznati rezultate parlamentarnih izbora – najavio je Martin Šefer, portparol Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu. – Održavanje fer izbora jednostavno je nemoguće sa svim izbeglicama i raseljenima, u situaciji potpunog građanskog rata – kazao je on.
Vlast u Siriji navode da su parlamentarni izbori raspisani u skladu sa Ustavom, kao i da su odvojeni od mirovnih pregovora u Ženevi.
Zamenik šefa sirijske diplomatije Faisal Mekdad poručio je danas opoziciji da „odustane od sna o prelaznoj vladi, jer se se to svodi na državni udar“.

Ostavi poruku