Naslovna Srbija Razdvojen sudski postupak Lazareviću zbog odsustva

Razdvojen sudski postupak Lazareviću zbog odsustva

0

BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje trojici optuženih za odavanje poverljivih podataka, dok je postupak bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branku Lazareviću razdvojen zato što je poslovno sprečen da prisustvuje suđenju.
Pored Lazarevića, šefa kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, optuženi su i nekadašnji rukovodilac u MUP-u Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i biznismen Rodoljub Radulović, koji je u bekstvu.
Na početku glavnog pretresa, sudsko veće je odlučilo da nakon što je primilo dopis Ministarstva spoljnih poslova (MSP) da je Lazarević sprečen da prisustvuje zbog obeležavanja stogodišnjice od iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva u Prvom svetskom ratu razdvoji postupak Lazareviću, ali će on biti spojen kada sledeći put Lazarević bude prisutan.
Lazarević je otpravnik poslova ambasade Srbije u Grčkoj.
Nakon toga, veće je odlučilo da danas bude saslušan nekadašnji zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije MUP-a Boris Gara, koji je naveo da je smatrao svojom obavezom da Lazarevića „upozori da ugled MUP može da bude kompromitovan time što se neki advokati iz Novog Sada hvale time da znaju Lazarevića“.
Upitan da li je Lazarević od njega tražio neke usluge, Gara je odgovorio da mu je jednom prilikom tražio „kako je on shvatio da smeni zamenike načelnika odeljenja“. „Ja sam shvatio da treba da ih smenim, ali moguće je da je on mislio da ih samo proverim“, kazao je Gara.
On je dodao i da je Lazarević jednom od njega tražio i da proveri kome pripada skriveni broj sa kog su Lazareviću stizale pretnje i da je on to učinio, ali da za to nije tražio ničiju dozvolu, jer zakon to tada nije ni predviđao.
Gara je naveo i da je za drugu dvojicu optuženih – advokata Radovana Štrpca i biznismena Rodoljub Radulovića koji je u bekstvu saznao iz novina.
Lazarević je optužen da je 2008. i 2009. kriminalnoj grupi narko dilera Darka Šarića u više navrata odavao „naročito poverljive podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu“.
Suđenje je počelo 5. novembra u Specijalnom sudu u Beogradu iz šestog pokušaja.
Pošto je položio jemstvo, sud je Lazareviću vratio pasoš i on se vratio na posao otpravnika poslova ambasade Srbije u Grčkoj.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version