LISTIĆI na kojima će građani Vojvodine glasati za pokrajinsku skupštinu biće duplo skuplji od onih na kojima će 24. aprila svoje partije i kandidate zaokruživati birači na nivou cele države! Pokrajinska izborna komisija je posao štampanja i distribucije izbornog materijala poverila firmi „Stilos“ koja će te usluge naplatiti oko 29 miliona dinara, a reč je o izradi lista za oko 1,7 miliona birača. Istovremeno, odlukom Republičke izborne komisije izrada materijala za 6,8 miliona građana biće plaćena „Službenom glasniku“ oko 49 miliona dinara.
To znači da će „papirić“ u pokrajini koštati 17 dinara po komadu, a onaj na ostalim biračkim mestima 8,44 dinara?! U Pokrajinskoj izbornoj komisiji tvrde da je sve urađeno po zakonu, a visinu cene objašnjavaju time da je „javnom nabavkom, pored glasačkih listića obuhvaćen i drugi izborni materijal, što se može videti iz tehničke specifikacije koja je sastavni deo konkursne dokumentacije“: – Konkursna dokumentacija je objavljena na portalu Uprave za javne nabavke i internet-stranici Skupštine Vojvodine i svako zainteresovan je mogao da podnese ponudu.
Odluka o dodeli ugovora i obaveštenje o zaključenom ugovoru, takođe se nalaze na ovim sajtovima, tako da je naručilac u svemu postupio u skladu sa zakonskom procedurom. Međutim, u konkursnoj dokumentaciji piše da je u pitanju štampanje i distribucija izbornog materijala, što radi i „Službeni glasnik“.
U „Glasniku“ nisu želeli zvanično da komentarišu razlike u cenama.
Ipak, nezvanično su poručili da je „nemoguće da listić u Vojvodini košta više“. – Mi štampamo listiće sa vodenim žigom koji se naručuju iz inostranstva, što mnogo košta, a oni nemaju takvu obavezu.
Takođe, plaćamo veliko obezbeđenje, transport do biračkih mesta.
I mi, kao i u Vojvodini, štampamo listiće na više jezika.
Takođe, za pokrajinske izbore je prijavljeno mnogo manje lista nego za republičke – kažu u „Službenom glasniku“. VEĆI FORMAT REPUBLIČKA izborna komisija pravila je troškovnik računajući da će listić biti štampan na manjem formatu.
Međutim, prijavilo se više lista, pa će format morati da bude povećan, što može da dovede do manjeg „probijanja“ predviđenog iznosa od oko 49 miliona dinara.

Ostavi poruku