POSETA američkog državnog sekretara Džona Kerija Hirošimi dobila je epitet istorijske mnogo pre nego što je juče do nje došlo, ali je izvinjenje za žrtve nuklearnih bombi bačenih na ovaj grad i Nagasaki, u avgustu 1945. godine, ipak, izostalo.
Spekuliše se da je ostavljeno za neku drugu priliku, a da bi ona mogla da se ukaže već krajem meseca, kad će predsednik SAD Barak Obama učestvovati na samitu G7.
Bela kuća je nedavno obelodanila da Obama razmatra mogućnost da poseti Hirošimu, iako se samit održava u drugom delu Japana.

Keri je, kao prvi američki državni sekretar, obišao Memorijalni park mira u Hirošimi, na koju je Vašington bacio atomsku bombu u Drugom svetskom ratu, pri čemu je poginulo više od 140.000 ljudi.
U napadu na Nagasaki poginulo je 74.000 Japanaca, a nedugo potom japanski car Hirohito potpisao je kapitulaciju, što je označilo kraj rata.
Zajedno sa šefovima diplomatija najrazvijenijih zemalja, Keri je položio cveće na spomenik žrtvama.
Kazao je da je duboko potresen i da je spomenik stradalima jasan, oštar i ubedljiv podsetnik da je neophodno okončati pretnju od nuklearnog oružja.

Ministri spoljnih poslova stigli su u Memorijalni centar pod jakim obezbeđenjem, a obilazak su počeli posetom muzeju, čiji eksponati svedoče o razornim posledicama bacanja atomske bombe.
Među njima su primerci spaljene odeće preživelih i uništeni lični predmeti.
Japanska deca poklonila su gostima ogrlice napravljene od papirnih ždralova, simbola mira.

APEL ŠEFOVI diplomatija Grupe 7 uputili su apel da je potrebno uložiti dodatne napore u cilju nuklearnog razoružanja.
U zajedničkom saopštenju – SAD, Japan, Kanada, Francuska, Velika Britanija, Italija i Nemačka – osuđuju napade ekstremista širom sveta, kao i severnokorejske nuklearne probe i rusku „ilegalnu aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim“. – Svi treba da osete snagu ovog memorijalnog centra – istakao je Keri. – On podseća na to šta rat učini ljudima i zemljama, pa bi zato morao da bude tek krajnji izbor, nikad prvi.

Zvaničnici iz Vašingtona, koji su ranije boravili u Hirošimi, vešto su izbegavali memorijalni centar.
U američkoj javnosti vlada mišljenje da su prvi nuklearni napadi na svetu, odnosno bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki, bili neizbežni da bi se rat okončao. Želju da se japanskom narodu uputi zvanično izvinjenje, Vašington nije pokazao ni ovog puta.- Prisetićemo se prošlosti i odati poštu onima koji su izgubili živote, ali svrha ovog putovanja nije povratak u prošlost, već se radi o sadašnjosti i budućnosti – poručio je Keri.

Ostavi poruku