Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Mostaru, posle kratkog susreta s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, da odnosi dve zemlje nisu tako napeti kao što se čine.“Ne bih rekla da su napeti.
Postoji retoričko sučeljavanje.
Bitno je razumevanje i kako urediti zemlju da ona bude za većinski narod, ali i za manjine da se osećaju sigurno“, rekla je hrvatska predsednica.

Ona je rekla da s premijerom Srbije nije razgovarala o Poglavlju 23 niti o bilo kom aspektu pregovora Srbije s EU, prenosi regionalna televizija N1.“Uopšteno, bio je to prijateljski, državnički razgovor o međusobnoj odgovornosti za stabilnost naših država i za razvoj međudržavnih prijateljskih odnosa, kao i za stabilnost i sigurnost na širem području jugoistoka Evrope“, rekla je hrvatska predsednica.

Ona je dodala da je u poslednjih godinu dana bilo poteškoća koje treba premostiti.“Imali smo izbore pa je retorika bila malo jača.
Nadam se smirenju napetosti i da ćemo se zajedno suočiti sa bezbednosnim problemima“, rekla je Grabar Kitarović.

Prema njenim rečima, u odnosima u ovom delu jugoistočne Evrope u poslednjih 20 godina postignut je veliki napredak, ali je bilo i perioda kad se vraćalo unazad.“Iznenađena sam i u Hrvatskoj podelom i ideologizacijom svakog aspekta života.
Svi naši građani žele posao i platu.
Moramo zadržati mlade ljude.
Moguće je i videćete iskorake uskoro“, rekla je ona.

Hrvatska predsednica je najavila da će u maju u Sarajevu biti održan sastanak Brdo-Brioni.

Premijer Srbije i predsednica Hrvatske sastali su na marginama Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Ostavi poruku