Prvi zvanični samit Rusije i NATO-a od 2014. godine biće održan 20. aprila u Briselu, a na dnevnom redu biće ukrajinska kriza i druga bezbednosna pitanja, saopšteno je u sedištu Alijanse. „Postignuta je obostrana saglasnost oko datuma sastanka“, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku.
Samit će biti održan u sedištu NATO-a u Briselu, na nivou ambasadora.
Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg najavio je prošle nedelje da će se održati prvi zvanični sastanak NATO-a i Rusije od juna 2014. godine, što je znak otopljavanja odnosa koji su ozbiljno uzdrmani ukrajinskom krizom i ruskom aneksijom Krima.
Stoltenberg je takođe izrazio nadu da će samit doprineti punoj primeni prošlogodišnjeg Sporazuma iz Minska o prekidu vatre na istoku Ukrajine. „U teškim trenucima najvažnije je razgovarati, a taj sastanak pokazuje da smo spremni na politički dijalog“, rekao je agenciji Frans pres jedan neimenovani zvaničnik NATO-a.
Ambasadori Rusije i zemalja članica NATO-a redovno su sastajali do izbijanja krize u Ukrajini, koja je često nazivana novim početkom Hladnog rata.
Tokom poslednjeg samita, učesnici su se međusobno optuživali za razbuktavanje ukrajinskog sukoba.
Prethodnih nedelja, ponovno pojačanje sukoba dovelo je u pitanje primenu Sporazuma iz Minska, zaključenog u cilju okončanja napetosti između Rusije i Ukrajine.
Teme sastanka biće i situacija u Avganistanu i opasnost od terorističkih napada, najavio je Stoltenberg.
U Avganistanu je i dalje raspoređeno nekoliko hiljada vojnika NATO-a, u okviru misije podrške lokalnim snagama bezbednosti u borbama protiv talibanskih pobunjenika.
Američki državni sekretar Džon Keri i zemlje zapadne Evrope podržali su u decembru prošle godine ponovno uspostavljanje dijaloga sa Moskvom u cilju okončanja rata u Siriji.

Ostavi poruku