Tokom „agresivne špijunaže“ ruske obaveštajne službe su uspele da otkriju glavnu estonsku tajnu — Estonija nema više tajni, smatra zvanična predstavnica MIP-a Rusije.

Zvanična predstavnica MIP-a Rusije ironično je prokomentarisala optužbe za „agresivnu špijunažu“ protiv Estonije, koju je estonska policija uputila na račun Rusije. „Ostaje da se pretpostavi da su se ‘agresivnom špijunažom‘ uspele dobiti dragocene informacije: estonska policija je pažljivo čuvala od ruskih obaveštajnih službi glavnu estonsku tajnu — da Estonija više nema tajni“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.
Ranije je estonska policija saopštila je da raste uticaj FSB-a izvan Rusije i optužila njene specijalne službe za „najagresivniju“ špijunažu Estonije.
Najbolji primer, prema tvrđenju policije, ovakve delatnosti FSB-a je „otmica“ oficira policije Estona Kohvera 2014. godine.
Prema saopštenjima FSB-a, Kohvera su uhapsili u Pskovskoj oblasti Rusije sa specijalnom tehnikom za skrivanje zapisa, pištolja, i 5.000 evra.
Estonske vlasti su izjavile da je Kohver bio uhapšen u Estoniji i zatim dostavljen u Rusiju.
Pskovski oblasni sud je osudio estonskog oficira na 15 godina zatvora i kaznu za špijuniranje, krijumčarenje, nošenje oružja i nezakonito prelaženje granica.(Izvor: sputniknews.com)

Ostavi poruku