Francuska katolička crkva odlučila je da ustanovi novu nezavisnu komisiju sastavljenu od sekularnih stručnjaka koja će savetovati biskupe i pomagati im u rešavanju osetljivih slučajeva seksualnog zlostavljanja dece od strane sveštenika.
Monsinjor Žorž Pontje, na čelu Biskupske konferencije Francuske, objavio je danas niz mera čiji je cilj borba protiv pedofilije unutar francuske crkve, posle nedavno otkrivenih slučajeva zlostavljanja dece u crkvi.
Francuska katolička crkva obavezala se danas da će „potpuno rasvetliti“ sve slučajeve pedofilije u kojima su umešani sveštenici, čak i stare, posle niza kritika na račun crkve i njenog delovanja u takvim slučajevima. „U istoriji biskupija, ostaju pojedini slučajevi, čak stari koje je potrebno rasvetliti.
Obavezujemo da ćemo uraditi taj posao kao što ćemo raditi na slučajevima na koje nam se skrene pažnja, posebno od strane žrtava“, rekao je danas Pontje.
On je rekao da će biti uspostavljene i ćelije za prihvat i za slušanje, i biće otvoren poseban internet sajt preko koga će žrtve direktno moći da stupe u kontakt s predstavnicima crkve.
Pored toga formirana je nezavisna nacionalna komisija kojom predsedava sekularna osoba i koja će biti sastavljena od stručnjka, bivših tužilaca, lekara, psihologa, roditelja.
Njen cilj će biti da savetuje sveštenike u proceni slučajeva u kojima su veštenici počinili gnusna dela, rekao je Pontje.
Ove mere su vrlo željno očekuju u katoličkoj upravi koja je poslednjih nedelja na udaru kritika zbog toga što je jedan od najviših članova crkve doveden u pitanje, kardinal Filip Barbaren.
Dve istrage se vode protiv kardinala Barbarena, nadbiskupa Liona od 2002. godine, zbog neprijavljivanja jednog sveštenika iz lionske oblasti, oca Bernara Prenaa (Bernard Preynat) za seksualno napastvovanju mladih izviđača između 1986. i 1991. godine.
Otac Prena, koji je aktivno radio do avgusta 2015. optužen je 27. janaura pošto je priznao optužbe.
Jedno udruženje koje okuplja njegove žrtve zamera kardinalu Barbarenu što nije prijavio ta dela, a znao je o njima od 2007. godine.
Pontje je rekao da između 0,7 i 1,5 odsto sveštenika u svetu bilo umešano u slučajeve zlostavljanja dece, prema centralizovanim podacima iz Vatikana.
Pontje se sastao sa papom Franjom u Rimu prošle nedelje.

Ostavi poruku