S dolaskom leta, virus zika bi mogao da dođe do Evrope i SAD, upozorili su danas stručnjaci, ali su dodali da će infekcije tim virusom biti lokalizovane i kratkog trajanja.“Nema razloga za paniku i bilo bi uzaludno da sistematski pregledamo sve putnike koji dolaze iz zemalja gde vlada epidemija tog virusa“, rekli su lekari i naučnici na evropskoj konferenciji o zaraznim bolestima održanoj u Amsterdamu.

Smatra se da je virus, kojeg pretežno prenose komarci i koji trenutno hara u Latinskoj Americi i na Karibima, odgovoran za anomalije lobanje kod novorođenih beba (mikrocefalija) i za neka retka neurološka oboljenja.“Južnom delu SAD i Evrope preti opasnost od širenja virusa, ali ne treba preterivati u pocenjivanju opasnosti od širenja zaraze jer je to u većini slučajeva benigna virusna bolest“, rekao je danski naučnik Eskild Petersen.

Prema njegovim rečima, najveća opasnost od virusa nalazi se u mediteranskom i južnom delu SAD gde leti ima najviše komaraca.“Nepotrebno je pregledati sve putnike koji dolaze sa ugroženih područja, jer svaki putnik može ako želi da izbegne prijavljivanje povišene temperature tako što će pola sata pre sletanja da uzme lek na bazi paracetamola“, rekao je Petersen.

Virus zika ima simptome slične običnom gripu.
Za sada ne postoji poseban lek ili vakcina protiv njega.

Epidemija tog virusa izbila je prošle godine u Brazilu i Kolumbiji ali su tamošnje vlasti nedavno saopštile da se znatno smanjuje broj inficiranih.

Virus identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca.

Ostavi poruku