SHARE

BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da bi isključivanje njegove zemlje iz Šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju bilo apsolutno neprihvatljivo.
Prema njegovim rečima, nekoliko zemalja EU, uglavnom zemalja osnivača, želi da se odvoji od zemalja centralne i istočne Evrope iz kojih migranti ulaze u Uniju. “Svaki potez koja bi Mađare lišio mogućnosti slobodnog kretanja, bio bi apsloutno neprihvatljiv sa stanovišta Mađarske, budući da smo mi jedina članica Šengenske zone koja istinski štiti Šengen,” rekao je Orban.
On je napomenuo da su se zemlje Višegradske grupe (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) dogovorile u četvrtak u Pragu da zajedno rade na zaštiti svojih sloboda i da su zato formirale krug “prijatelji Šengena”.
Kada je reč o odlci Mađarske da tuži Evropsku komisiju zbog migrantskim kvota, Orban naglašava da taj potez nije simboličan već suštinski. “Želim da ‘odložimo na stranu’ odluku o kvotama koju Mađarska smatra suprotnom zakonu EU.
Brisel ne može da nam kaže sa kim treba da živimo,” rekao je mađarski premijer.
On smatra da politički akteri u svetu treba da se pobrinu da se svako ko je napustio svoju otadžbinu vrati tamo gde pripada a zato je, kako je istakao, važno da se reši situacija u Siriji.
Orban ukazuje i da je sporazum sa Turskom, koji Mađarska prihvata, zasnovan na pogrešnoj logici jer Evropa pre svega mora da bude u stanju da štiti svoje granice a ne da “moli za sopstvenu bezbednost”.
Takođe ne sme biti nikakvog sporazuma po kome se stotine hiljada migranata prevoze u Evropu i koji podrazumeva prinudnu raspodelu tih migranata među članicama EU, ponovio je on. “Postojala je takva ideja i na nju treba sprečiti.
Mislim da je skinuta sa dnevnog reda, ali neki stalno pokušavaju da je ponovo vrate u razmatranje,” rekao je Orban. “Fajnenšel tajms” je juče objavio da bi Evropska unija mogla da razmotri suspenziju Šengenskog sporazuma u trajanju do dve godine zbog migrantske krize.
Kako piše list, mogućnost aktiviranja “člana 26” iz 20 godina starog sporazuma o slobodnom kretanju unutar EU predlaže se u pripremnom dokumentu za sastanak ministara unutrašnjih poslova. “To znači da bi privremena kontrola granica, uvedena ovog leta, između zemalja kao što su Nemačka i Austrija, postale dugotrajna mera, koja bi okrnjila slobodnu zonu kretanja”, navodi FT.

SHARE

Оставите одговор