SHARE

BRISEL sumnjiči američkog giganta sa globalnim lancem restorana brze hrane, “Mekdonalds”, za utaju poreza preko Luksemburga za više od milijardu evra, za pet godina.
Sumnja se da je “Mekdonalds” kod vlade u Luksemburgu izdejstvovao poresku stopu nižu od 0,5 odsto, dok bi, za ostvareni obrt, prema stopama koje važe na teritorijama zemalja članica EU, trebalo da plati između 20 i 35 odsto.
Od 2009. do 2013. godine američki gigant je na evropskom tlu zaradio 3,7 milijardi evra, a Luksemburgu platio svega 16 miliona.
Time je utajeno više od milijardu evra.
Da bi to ostvarili, rukovodioci “Mekdonaldsa” su prvo morali da izmeste sedište firme iz Britanije u Švajcarsku, da bi zatim otvorili i filijalu u Luksemburgu.
Ispostava “Mekdonalsda” u Velikom Vojvodstvu je, tako, za pet godina, sa samo 13 zaposlenih, ostvarila gotovo čitav prihod na evropskom tlu. Iz sedišta “Mekdonaldsa”, međutim, poručuju da je ova firma u periodu od 2010. do 2014. godine platila više od 2,1 milijarde dolara poreza na ime svojih firmi u EU. “Mekdonalds” je jedno u nizu preduzeća koja su se našla na meti posle otkrivanja skandala krajem prošle godine, nazvanog “Luksliks”, u vezi s postojanjem čitavog sistema izbegavanja poreskih obaveza na osnovu dilova skolopljenih s Velikim Vojvodstvom.
Među ovim firmama nalaze se i “Amazon”, “Hajnc”, “Pepsi, “Ikea”, ali i Dojče banka.
Evropska komisija je prošle godine već utvrdila da su dogovori koje su sklopili “Fijat” u Luksemburgu ili “Starbaks” u Holandiji protivni evropskom pravnom nasleđu, pa je ovim dvema kompanijama naređeno da isplate odštetu od nekoliko desetina miliona evra.
Trenutno se ispituje i poslovanje koncerna “Epl” preko irske filijale. “Amazon” je, u međuvremenu, sam odlučio da promeni svoju fiskalnu politiku.

SHARE

Оставите одговор