PEKING – Kina podržava model evroazijske integracije koji je predložio predsednik Rusije Vladimir Putin i koji uključuje inicijativu Pekinga, Ekonomski pojas puta svile, izjavila je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing. „Što se tiče integracije Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Ekonomskog pojasa puta svile prema predlogu predsednika Rusije, lideri te zemlje i Kine postigli su konsenzus“, kazala je Hua, a prenela agencija Tas s. „To je važan strateški korak za ekonomsku saradnju zemalja regiona, kao i za ostvarivanje zajedničkog profita i napretka za države i narod regiona.
Kina je spremna da sarađuje sa svim stranama, uključujući Rusiju, na razvoju regionalne saradnje zasnovane na jednakosti, zajedničkim koristima i konsultacijama u okviru Šangajske organizacije za saradnju (SCO)“, navela je Hua.
Putin je u jučerašnjem obraćanju naciji pozvao kolege iz EAEU da pokrenu konsultacije sa članicama SCO i Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) radi razvoja ekonomskog partnerstva.

Leave a Reply