Džihadisti Islamske države odgovorni su za širenje opasne bakterije koja izjeda ljudsko meso na području Sirije, saopštio je kurdski „Crveni polumesec“.

Prema podacima humanitarnih organizacija, u Siriji je u poslednjih 12 meseci zabeleženo više od 500 slučajeva lišmanijske bolesti.“Kao rezultat užasnih nedela Islamske države, uključujući ubijanje nedužnih ljudi i ostavljanje njihovih tela po ulicama, došlo je do ubrzanog širenja lišmanijaze“, izjavio je predstavnik kurdskog Crvenog polumeseca Dilkaš Isa, a preneo britanski list „Dejli mejl“.

Jedan kurdski borac izjavio je: „Nismo znali za ovu smrtonosnu bolest pre rata.
Borimo se već gotovo četiri godine, a ova bolest se pojavila na područjima Tal Hamisa, Hona i Kosa, koji su svi zahvaćeni sukobom“.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) već duže vreme upozorava na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Siriji, gde je pomoć potrebna za više od 13 miliona ljudi.“Uprkos našim naporima, četiri godine rata uzrokovale su nazadovanje zdravstvenog sistema i pojavu različitih bolesti, pa se tako u susednom Iraku razvila i epidemija kolere“, upozorio je SZO.

Prema podacima SZO, u Siriji je od početka rata delimično ili potpuno uništeno 58 odsto javnih bolnica.

DVA BORCA ID UHAPŠENA U SALCBURGUDva Sirijca uhapšena su u Salcburgu zbog sumnje da su bili borci Islamske države.

Dvoje osumnjičenih su ove godine došli u Austriju, navodeći da su izbeglice, objasnio je zamenik portparola tužilaštva u Salcburgu Robert Holclajtner.

Već par nedelja medijima kruže informacije prema kojima su dva borca Islamske države u istražnom pritvoru, a tek sada je tužilaštvo potvrdilo ovu informaciju.

Navedeno je da su ova lica negativno upala u oči drugim izbeglicama, te da su njihove priče o učešću u ratnom sukobu u Siriji ukazivale na pripadnost Islamskoj državi.

Tužilaštvo naglašava da dva Sirijca, protiv kojih je pokrenut istražni postupak, nisu planirali napade u Evropi.

Radi se o muškarcima u starosti od 20-tak godina i oni su tvrdili da su izbeglice, a kao takve su smeštene u izbeglički smeštaj, navodi tužilaštvo.

Ostavi poruku