SHARE

TBILISI – Gruzija je danas oduzela državljanstvo bivšem lideru Mihailu Sakašviliju pošto je primio ukrajinski pasoš da bi bio guverner regiona Odese.”Na osnovu zakona o gruzijskom državljanstvu, predsednik Giorgi Margvelašvili potpisao je dekret o oduzimanju državljanstva Sakašviliju zbog toga što je primio nacionalnost druge zemlje”, navodi se u saopstenju pres službe predsednika Gruzije, prenosi AFP.

Taj potez je čista pravna formalnost pošto gruzijski ustav zabranjuje dvojno državljanstvo, navodi AFP.

Imenovanje prozapadno orijentisanog Sakašvilija u maju za lidera ukrajinskog regiona Odese na Crnom moru bio je jasan signal Kijeva Moskvi da ostaje čvrsto na proevropskom putu uprkos krvavom separatističkom konfliktu na istoku Ukrajine za koji krivi Kremlj, prenosi AFP.

Gruzija je u međuvremenu izdala nalog za hapšenje Sakašvilija zbog optužbi za zloupotrebu položaja koje su, kako on tvrdi, politički motivisane.
Zapadne zemlje su izrazile zabrinutost zbog toga.

Nekoliko Sakašvilijevih saradnika su pod istragom, a neki su i u zatvoru otkako je njegova partija Ujedinjeni Nacionalni pokret (UNM) poražena na parlamentarnim i predsedničkim izborima 2012. i 2013.

Tokom svog mandata, Sakašvili (47) je postao ogorčeni neprijatelj Kremlja pošto je Gruziju odvojio od uticaja Moskve i približio Zapadu, navodi AFP.

SHARE

Оставите одговор