SHARE

SRBIJA neće uhapsiti i izručiti Hagu Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića, koje Tribunal tereti za nepoštovanje suda – saznaju “Novosti”.
Prema našim informacijama, Beograd će formalno odgovoriti na nalog Haškog tribunala za hapšenje, da proces protiv ovo troje radikala treba objediniti sa presudom protiv Vojislava Šešelja.
Dakle, konkretan predlog Srbije je da se Radeta, Jojić i Ostojić nađu u Hagu zajedno sa svojim liderom tek kada se njemu bude čitala konačna odluka.
Oni se, naime, i terete da su pretili, podmićivali i uticali na svedoke u slučaju protiv Šešelja.
Radikali su juče ponovili da neće ići u Hag, kao i da je u pitanju još jedna u nizu antisrpskih provokacija od strane suda.
Oni tvrde da nema pravnog osnova da naša zemlja izruči Radetu, Jojića i Ostojića Holandiji, jer u Statutu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ne postoje odredbe u vezi sa nepoštovanjem suda, kao ni u Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom.
Ostojić, bivši član SRS, iz Prigrevice, nadomak Apatina, kaže da o privođenju nije dobio nikakvo pismeno obaveštenje: – Živ se neću predati.
Bio sam tri puta u pritvoru po pet, tri i jedan dan, 2002. u Beogradu, kada mi je haški istražitelj, tada Paolo Pistori, tražio da lažno svedočim protiv Slobodana Miloševića i Šešelja.
Sve sam odbio, nisam hteo da lažem, a nudili su mi novac.
Tada su mi zapretili da ću da dođem u Hag, živ ili mrtav. KAZNA DO DVE GODINE ZATVORA Haški sud je okončao 24 postupka za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja svedoka ili otkrivanja njihovih identiteta.
U nekoliko slučajeva optuženi su oslobođeni, a kazne su, uglavnom, bile od dva meseca do dve godine zatvora.
Presuda bivšoj portparolki Tribunala Florens Artman glasila je da mora da plati 7.000 evra i data joj je mogućnost da isplata bude na rate.
I Šešelj je tri puta bio u sudnici zbog nepoštovanja suda, a osuđivan je na 18 meseci odnosno dve godine zatvora.

SHARE

Оставите одговор