U BEOGRADU je počeo dvodnevni Ministarski sastanak OEBS, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, među njima i šefove diplomatije SAD, Rusije i EU – Džona Kerija, Sergeja Lavrova i Federiku Mogerini i generalnog sekretara Saveta Evrope Tjoborna Jaglanda.

Skup u Beogradu dešava se u godini kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsedavanje Srbije toj organizaciji.

Na skupu će učestvovati predstavnici 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera.

U Beograd je u sredu doputovalo više svetskih zvaničnika, među kojima Džon Keri, Sergej Lavrov i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, a prethodnih dana u Beograd su stigli i delegati kako bi učestvovali na pripremnim sastancima.
Tokom Ministarskog saveta biće održani brojni bilateralni susreti među predstavnicima delegacija.

Skup se održava u trenutku kada su svet potresli teroristički napadi na Pariz koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajedničkih napora kako bi se pobedio terorizam i osigurala bezbednost, a takođe, i u atmosferi zategnutih odnosa na međunarodnoj političkoj sceni posle turskog obaranja ruskog borbenog aviona SU-24.

U tom kontekstu ponovi su aktuelizovani i helsinški principi, na kojima, kako se zalaže Srbija, treba zajednički raditi kako bi oni bili potvrđeni i ojacani i bilo otezano njihovo krsenje.

Skup će biti održan uz najviše mere bezbednosti, imajući u vidu aktuelnu situaciju, a među glavnim temama biće borba protiv terorizma, ali i migrantska kriza.
Delegacije i ministri spoljnih poslova koji učestvuju na 22.
Ministarskoj konferenciji OEBS mogu da se osećaju potpuno bezbedno, poručio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i istakao da ne postoji nikakva neposredna bezbednosna pretnja.
MUP i sve bezbednosne strukture će, kako je naveo Stefanović, prilikom obilaska Kombank arene obaviti svoj posao profesionalno.
Kazao je i da policija nikada ne otkriva broj pripadnika koji su angažovani na očuvanju bezbednosti, bez obzira da li je reč o neposrednom obezbeđenju ili o obaveštajnoj zaštiti.

Ministarski sastanak OEBS biće održan u beogradskoj Areni koja je pretprela značajne izmene i pretvorena je u konferencijski centar koji će primiti više od 1.000 predstavnika delegacija i preko 40 ministara spoljnih poslova.

Ostavi poruku