SHARE

MOSKVA/ ANKARA – Rusija pozdravlja sve akcije usmerene na borbu protiv grupe Islamska država, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući vazdušne napade Britanije u Siriji. ”Pozdravljamo sve akcije usmerene na borbu protiv terorizma i borbu protiv Islamske države”, izjavio je Peskov, a prenosi agencija Rojters. ”Naravno, verujemo da efikasnost ovih aktivnosti može značajno da se unapredi uz njihovu koordinaciju i ukoliko svi delujemo u okviru ujedinjene koalicije”, dodao je on.
Britanski borbeni avioni izveli su rano jutros prve napade protiv Islamske države u Siriji, samo nekoliko sati pošto je parlament usvoji odluku o pokretanju takve akcije, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.
Ministar odbrane Majkl Falon je izjavio da su bombardovana naftna polja na istoku Sirije i da su ciljevi pogođeni.
Turski premijer Ahmet Davtoglu odbacio je danas ruske tvrdnje da Turska profitira od trgovine naftoma sa Islamskom državom, navodeći da te optužbe podsećaju na “laži koje je proizvela sovjetska propagandna mašinerija iz perioda Hladnog rata”. “Niko ne veruje u laži sovjetske propagandne mašinerije”, rekao je Davutoglu pre odlaska u Azerbejdžan, prenela je agencija AP.
Ruske operacije u Siriji ugrožavaju napore da se turska granica “očisti od ekstremista Islamske države”, naveo je Davutoglu.
Davutoglu je dodao da Turska čini sve da bi kontrolisala granicu sa Sirijom, navodeći da će biti “uspostavljena i fizička barijera” na delu kopnene granice od 98 kilometara, koju sa sirijske strane kontrolišu borci Islamske države, preneo je Rojters.
Pomoćnik ministra odbrane Rusije Anatoli Antonov izjavio je juče da su predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica uključeni u ilegalnu trgovinu naftom sa džihadistima Islamske države.

SHARE

Оставите одговор