SHARE

PRVI susret zvaničnika Moskve i Ankare, posle obaranja ruskog vojnog aviona iznad Sinaja, odigrao se danas baš u Beogradu.
Razgovor šefova diplomatije Rusije i Turske, Sergeja Lavrova i Mevluda Čavušoglua, potpuno je zasenio sve ostale unapred pripremljene teme na konferenciji Ministarskog saveta OEBS, koja je danas počela u srpskoj prestonici.
Po svim salama za sastanke, kancelarijama, hodnicima, pričalo se najviše o novom zaoštravanju odnosa Rusije i Turske i sva “svetla” bila su uperena u ove dve političke figure. “Najvrednija” novinarska informacija u “Kombank areni”, gde su se okupili ministri i zvaničnici 57 zemalja članica OEBS, bila je – da li će se i kada njih dvojica sresti oči u oči.
Do susreta predstavnika Moskve i Ankare, prvog od obaranja ruskog vojnog aviona iznad Sinaja, došlo je oko 15.30, trajao je oko pola sata, iza žestoko zaključanih vrata.
Priprema razgovora, koji je predstavljao i glavnu svetsku vest u tom trenutku, ličila je na pravi politički triler.
Svi članovi obe delegacije morali su da odlože mobilne telefone, kako ništa ne bi iscurilo u javnost.
U strogoj tajnosti se čuvalo gde i kada će Lavrov i Čavušoglu ukrstiti poruke.
BUŠATI: KOSOVO DA BUDE ČLAN Albanija je nastavila sa pokušajima da progura lažnu državu u svetske organizacije.
Ovoga puta usred Beograda. Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati iskoristio je Ministarski savet OEBS da ponovi stav Tirane da je i Kosovu mesto na ovim sastancima. – Kosovo bi trebalo da bude u regionalnim i međunarodnim organizacijama poput OEBS.
Kosovo bi trebalo da ima sedište među nama u Savetu.
To je zamrznut konflikt, a Kosovo je entitet i zvati ga drugačije nije po principima ove organizacije – rekao je on. Ruski ministar je priznao novinarima da ništa novo nije čuo od turskog ministra: – On je potvrdio pristup koji je i Erdogan izneo prvog dana incidenta, a mi naš stav da je ruska letelica zločinački i nelegalno oborena i da to ne može ostati bez odgovora.
Naši odnosi ne mogu ostati isti.
Mi turski narod smatramo prijateljskim i njih odvajamo od onih koji su dali naređenje za zločinačku akciju.
Turski ministar je posle razgovora, na plenarnoj sednici konferencije, poručio. – Ne treba da mešamo kršenje turskog vazdušnog prostora sa zajedničkim naporima da se borimo protiv Islamske države i žestokog terorizma.
Turskoj je potrebno partnerstvo sa drugim zemljama i organizacijama.
Novi teroristički napadi u Parizu, Ankari i iznad Sinaja pokazuju da su izazovi za bezbednost sve veći – rekao je Čavušoglu, koji je izjavio saučešće Lavrovu zbog smrti pilota.
Na otvaranju konferencije Lavrov je zatražio jedinstvo u borbi protiv terorizma, kao što je to bio slučaj tokom Drugog svetskog rata protiv nacista: – Bombardovanje NATO protiv SRJ 1999. bilo je otvaranje Pandorine kutije koja se prelila i na rešavanje pitanje Kosova.
Uprkos svim vrednostima koje OEBS zastupa, bezbednost je slabo vidljiva.
Kao rezultat toga pojavljuju se brojne kontradiktornosti, a to ne doprinosi rešavanju problema u Ukrajini.
Lavrov je u svom obraćanju istakao da se teroristi ne mogu deliti na dobre i loše momke: – Ne možemo biti uspešni u borbi protiv terorizma ako nam drugi podmeću klipove u točkove kao što nam se desilo u vazdušnom napadu u Siriji.
I državni sekretar SAD Džon Keri u svom govoru bazirao se na borbi protiv terorista, koji se, po njemu, ne mogu poraziti samo vazdušnim udarima: – Sa teroristima nema pregovora.
Rusija, SAD i svi ostali treba da se udruže.
I tako udruženi, za nekoliko meseci rešili bismo sve, samo ako bismo postigli takav politički dogovor.
Nakon obraćanja usledio je susret Kerija i Lavrova, i to u prostorijama ruske delegacije, na čemu je insistirala moskovska strana.
IVICA DAČIĆ, ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE I PREDSEDAVAJUĆI OEBS REŠAVANjE KRIZE U UKRAJINI – POKAZAĆE NAŠE SPOSOBNOSTI KLjUČNI zadaci OEBS su deeskalacija situacije oko Ukrajine, zajednički odgovor na transnacionalne pretnje po bezbednost i obnova međusobnog poverenja.
Ovim rečima, predsedavajući OEBS Ivica Dačić, otvorio je konferenciju na ministarskom nivou.
Prenosimo glavne poruke iz njegovog uvodnog izlaganja: – Predsedavanje Srbije OEBS ima za cilj konsenzus po suštinskim pitanjima za bezbednost.
Naša rešenost da doprinesemo rešavanju krize u Ukrajini i oko nje, koja je zaoštrila već postojeće podele među nama, značajno će odrediti koliko smo sposobni da oživimo atmosferu povoljnu za zajednički rad na ostvarenju zajedničke vizije slobodne, demokratske, zajedničke i nedeljive bezbednosne zajednice regiona OEBS.
Na teritoriji koju pokrivaju zemlje OEBS postoje i drugi zamrznuti konflikti koji predstavljaju pretnju po zajedničku bezbednost.
Postoje i druge transnacionalne pretnje po bezbednost zemalja članice OEBS, a to su terorizam, organizovani kriminal, klimatske promene i aktuelna migrantska kriza.
Neophodan je hitan, odlučan i koordinisan odgovor svih zemalja.
Obnova konsenzusa o zajedničkoj bezbednosti je ključna stvar.
Nadam se da će nas skup u Beogradu odvesti korak dalje u obnovi poverenja.
Optimista sam da ćemo uspeti u tome! Šef ruske diplomatije je potvrdio i da je sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem razgovarao o rušenju ruskog aviona i da Vašington trenutno proučava informacije Moskve.
Njihov razgovor trajao je nešto duže od pola sata, nakog čega je Keri, zbog ranije dogovorenih obaveza, napustio Ministarski savet i srpsku prestonicu tako da nije bio na zajedničkom ručku u Palati “Srbija”, niti se sastao sa turskim ministrom Čavušogluom.
Prostorije američke i ruske delegacije, koje su bile najveće, smeštene su na potpuno suprotnim stranama “Arene”, a takvu poziciju imali su i predstavnici ovih država na sednici.
Na kraju radnog dana, šef srpske diplomatije i predsedavajući konferencije Ivica Dačić podsetio je da je ovo možda jedna od sednica Ministarskog saveta na kojoj je bilo najviše šefova diplomatije: – Učestvovala su 44 ministra spoljnih poslova, a pre nekoliko meseci izgledalo je kao nemoguća misija okupiti ih na jednom mestu.
Izuzetno smo zadovoljni.
Ovo je veliko priznanje za Beograd i Srbiju.
Mnogi koji učestvuju na ovim konferencijama primetili su da je ton diskusija između velikih sila bio tolerantan, a to je, možda, doprinos Beograda, koji se trudi da bude pošten posrednik.
Dačić je najavio da se za danas priprema nekoliko značajnih odluka koje se tiču borbe protiv terorizma, migranata, borbe protiv narkotika, podrške OEBS u Ukrajini…

SHARE

Оставите одговор