SAMO slučajni politički prolaznik, sada predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, nameračio se na neprolaznu istorijsku ličnost svog zemljaka Mustafe Kemal Ataturka. Da prozborimo najpre o ovom drugom.
Otac moderne Turske, od svog naroda iz milošte nazvan pašom, koji je za svoje vladavine (preminuo 10. novembra 1938. godine) svojim sunarodnicama ukinuo zar i feredžu i uveo mnoge druge reforme.
Poznat i kao prijatelj Kraljevine Jugoslavije, pogotovo Srba, čak se i pobratimio sa Aleksandrom I Karađorđevićem, čitao je i, naravno, proučavao Kuran, svetu knjigu islama, koja sadrži božje reči upućene Muhamedu. Ono čega se do samrtnog časa pridržavao iz redova Kurana je poziv na nužno sprovođenje pravde, neizbežnost sudnjeg dana, odnosno kazne za zlikovce, a raj za pravednike. Zato i danas, posle tačno 77 godina od njegovog životnog kraja, u Turskoj nema ustanove, sokaka, ulice, trga i avenije koje nisu dostojno obeležene njegovim likom i delom. Naspram njega, nažalost, sadašnjem predsedniku ove zemlje najviše su se dopale reči iz Kurana, gde je, uz ostalo, zapisano: „ubijte mnogobošce gde god nađete, zarobljavajte ih i na svakom prolazu sačekujte“. Posle ubedljivog trijumfa na poslednjim izborima vladajuće partije, iako kao predsednik države nije na njenom čelu i nadalje tamo vedri i oblači, a sad mu je osnovni naum da umesto parlamentarnog uvede predsednički sistem, što bi mu omogućilo, a to mu je i očita želja, da postane „izabrani sultan“. Zato se toliko zaneo da je, obaranjem ruskog vojnog aviona nad nebom Sirije, nasrnuo na čeličnog Vladimira Vladimiroviča (već treću godinu zaredom najuticajnijeg čoveka planete) uz pomoć, naravno, prekookeanskog pokrovitelja, ne shvatajući, zaslepljen svojom „veličinom“, da Ankara, šta god bude uradila protiv Moskve, proći će kao i u dosadašnjih 12 međusobnih ratova, od kojih je, sportski rečeno, izgubila sa 10:2! Zato bi „sultan“ više trebalo da se makar pridržava overene istorije i bar ponešto nauči od Mustafe Kemala Ataturka. Kako i šta radi, međutim, za njega će biti nedostižno da ga turski narod nazove pašom. Borislav Komad, novinar

Ostavi poruku