SHARE

MILAN Vacić (24), iz Vrtišta, oslobođen je krivice za ubistvo Stefana Manojlovića (21) i njegovog oca Vojkana (45) hicima iz lovačke puške u dvorištu svoje kuće 11. novembra 2012. godine.
Apelacioni sud u Nišu tako je odbacio žalbu Višeg javnog tužilaštva potvrdivši presudu Višeg suda po kojoj je Vacić potegao oružje u – nužnoj samoodbrani! Podsetimo, pucnjava se dogodila posle kraće rasprave.
Stefan je pogođen jednim hicem u glavu i izdahnuo je na licu mesta, dok je Vojkan ranjen u grudi, a potom podlegao povredama. – Prvostepeni sud je pravilno utvrdio da postoje svi elementi nužne odbrane – navodi se u presudi Apelacionog suda.
Prilikom izricanja presude u Višem sudu, jula ove godine, sudija Aleksandar Teodosić objasnio da je sukob iniciran kada je Milan pozvao telefonom jednu drugaricu da bi dobio broj telefona devojke, koja je prodavala policu za TV.
Tada je došlo do verbalnog sukoba sa Stefanom, koji je bio kod nje.
Potom su Stefan i Vojkan došli u Vrtište sa još dvojicom nepoznatih muškaraca i napali Milana na ulici, koji je pobegao kući.
Uplašeni mladić potom je pozvao policiju, uzeo lovačku pušku, ispalio hitac upozorenja u vazduh, i tražio od Vojkana i Stefana da se udalje.
Kada je izašao iz kuće, udaljio se dvadesetak metara od kapije.
Tada je Stefan napao Milanovog oca u dvorištu, oborio ga i počeo da ga udara.
Kako je na suđenju utvrđeno, Milan je potom prestao da beži, i krenuo da pomogne ocu, ali je tada naišao Vojkan sa nožem u rukama…
Dvorište Vacića u kojem se dogodilo dvostruko ubistvo- Milan ga je udario kundakom u lice i ispalio drugi hitac upozorenja u vazduh – objasnio je sudija Teodosić. – Međutim, Vojkan nije odstupio, nego je i dalje kidisao na njega.
Milan je tada zapucao na Vojkana i naneo mu povrede opasne po život.
U tom trenutku prišao je i Stefan, skočio na Milana…
Počeli su da se rvu.
U jednom trenutku Milan se dokopao puške i ispalio hitac, koji je Stefana pogodio u glavu.
Na suđenju je ustanovljeno da je optuženi sve vreme preduzimao “defanzivne radnje” kako bi izbegao sukob, kao i da je komisija veštaka utvrdila da je strah bio jakog intenziteta.
Milan Vacić je oslobođen i optužbe da je nezakonito nosio i posedovao lovačku pušku. ZA ANALE NA SUĐENjU u Višem sudu, posle kojeg je doneta presuda koja će siguno ući u pravosudne anale, utvrđeno je da je napad na Milana Vacića bio “protivpravan”, jer se tragični događaj odigrao u njegovom dvorištu.
A po zakonu, niko nije dužan da beži od “protivpravnog” napada.

SHARE

Оставите одговор