SHARE

NjUJORK – Rusija se sprema da članicama Saveta bezbednosti UN predloži nacrt nove rezolucije koja ima za cilj jačanje borbe UN protiv finansiranja ekstremističkih grupa, uključujući Islamsku državu, najavio je ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin.Čurkin je rekao da će to biti nastavak jednoglasno usvojene rezoluciji od 12. februara, koju je takođe predložila Rusija a koja je usmerena na zaustavljanje nelegalne prodaje nafte, trgovine antikvitetima i plaćanja otkupa za taoce, što su metodi koje koriste ekstremisti kako bi finansirali svoje operacije, prenosi AP. “Radimo na rezoluciji.
Uskoro ćemo je dostaviti članicama,” rekao je Čurkin američkog agenciji.
Rusija je još prošle nedelje dostavila kopije nacrta nove rezolucije SAD, Kini i još nekim članicama SB, ali svih 15 članica SB tek treba da dobije tekst.

Ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer je izjavila u utorak na konferenciji za štampu da su ruski napori usmereni na ono na šta su usredsređene i SAD a to je potreba da se Islamskoj državi onemogući pristup finansijskim sredstvima putem prodaje nafte ili kroz transakcije u međunarodnom finansijskom sistemu. “Znači imamo zajednički cilj,” rekla je ona, ocenivši da to daje nadu za rešavanje problema.

Pauer, koja će predsedavati Savetu bezbednosti u decembru, kaže da će člance tog tela takođe razgovarati o novoj rezoluciji vezanoj za sankcije protiv Al Kaide i Islamske drzave tako da će SB razmatrati i da li se ta i pomenuta ruska rezolucija preklapaju ili se mogu uskladiti.
Rezolucijom usvojenom u februaru traže se sankcije protiv pojedinaca i kompanija koje trguju naftom sa Islamskom državom i drugim ekstremističkim organizacijama i potvrđuje da je nelegalno plaćati otkup za taoce Islamskoj državi i Al Nusri.
Tom rezolucijom se od članica takođe traži da preduzmu “odgovarajuće korake” da spreče trgovinu antikvitetima ilegalno iznetim iz Sirije.
Ruski helikopteri snimljeni u Siriji

SHARE

Оставите одговор