MOSKVA – Ruske i kineske vlasti su se dogovorile da osnuju zajedničku novinsku agenciju koja bi radila u obe države u cilju jačanja evroazijskih integracija, kao i debatni klub, privremenog naziva Amurski dijalog, izvestili su ruski mediji.“Predlog da se osnuje zajednička novinska agencija iznet je na rusko-kineskom forumu koji je trenutno u toku u Pekingu.
Postoji, takođe, inicijativa za uspostavljanje ekspertskog panela za stalni dijalog država pacifičkog regiona“, rekao je direktor Odbora za medije Državne dume Jurij Šuvalov za dnevnik „Izvestija“.Šuvalov je istakao da je verovatno da oba projekta budu realizovana 2016, koja je proglašena godinom ruskih i kineskih medija.

Prema njegovoj oceni, ruski i kineski mediji su u „fazi rasta kvaliteta“ i novi projekti će doprineti jačanju poverenja, adekvatnoj proceni događaja širom sveta i preciznom razumevanju stavova dve države po različitim pitanjima.“Ovo se odnosi na čitav spektar tema međunarodne politike, ekonomskog razvoja Evroazijskog kontinenta i povezivanja između Evroazijske ekonomske unije i ekonomskog regiona ‘Put svile’, jer su ta dva projekta razvijena u dve zemlje, ali zajedno rade u sinergiji“, dodao je Ssuvalov.

Evroazijska ekonomska unija pokrenuta je 2015. kao carinska unija Rusije, Kazahstana i Belorusije, da bi joj se zatim priključile Jermenija i Kirigstan.

Mnoge druge zemlje su izrazile interesovanje da sa njom uspostave zonu slobodne trgovine, navodi Raša tudej.

Ostavi poruku