SHARE

PRESUDE političarima američke države Njujork zbog korupcije nisu retkost u sudu na Menhetnu, pa tim pre ne iznenađuje što je proglašenje krivim bivšeg predsednika Donjeg doma Šeldona Silvera jer je za razne usluge “dobio” četiri miliona dolara, prelilo čašu gneva.
Sa najvišeg mesta ove savezne države čuli su se pozivi da se reformiše sistem i stavi tačka na dugu istoriju korupcije.
Još je Teodor Ruzvelt, kao član njujorške skupštine, 1882. godine opisivao da njegovim kolegama “podjednako manjka pameti i vrline”.
Koliko se protegla ova neslavna tradicija svedoči i skorašnja američka studija, koja otkriva da je od 1976. do 2010. godine Njujork prednjačio u odnosu na sve ostale američke države po broju optužbi za korupciju.
U proseku, godišnje ih je u Njujorku bar 70.
Silverov slučaj potvrda je ovog pravila. Čitave dve decenije bio je jedan od tri najvažnija političara u državi, zajedno s predsedavajućim Senatom i guvernerom, s kojima je dogovarao budžet i druge poslove.
A onda je ovaj demokrata optužen za korupciju, pa smenjen sa mesta predsedavajućeg parlamenta u januaru, pošto je uhapšen.
U Njujorku je od 2000. godine 30 poslanika napustilo položaje zbog sličnih prekršaja.
Zamenik lidera u Senatu, republikanac Tomas Libus osuđen je prošle nedelje na kućni zatvor zbog laganja FBI.
Bivšem lideru Senata Dinu Skelosu, koji je sarađivao sa Silverom, trenutno se sudi zbog optužbi za iznudu.
Guverner Njujorka Endru Kuomo i Silverov naslednik na čelu parlamenta Karl Hist kažu da poslednja presuda pokazuje da su potrebna snažnija etička pravila.
Zasad su načinjeni simbolični pomaci – Silverovo ime je uklonjeno sa njegove doskorašnje kancelarije i izbrisano sa skupštinske internet-stranice. MERE POSLE Silverovog hapšenja predložene su ograničenje mandata, ograničenja drugih prihoda poslanika, novi propisi za finansiranje kampanje.

SHARE

Оставите одговор