SHARE

MOSKVA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica uključeni su u ilegalnu trgovinu naftom sa džihadistima Islamske države, izjavio je danas u Moskvi pomoćnik ministra odbrane Rusije Anatoli Antonov. “Tuska je glavni korisnik nafte ukradene od legalnih vlasnika u Siriji i Iraku.
Prema dostupnim informacijama, najviši politički rukovodioci Turske, predsednik Erdogan i njehova porodica, uključeni su u taj kriminalni posao”, rekao je Antonov na brifingu za strane i domaće novinare, javljaju strane agencije.

I Slobodna sirijska armija objavila je da ima kopije ugovora o kupovini sirove nafte od Islamske države koje je potpisala Turska, navodi iranska agencija FARS, a prenosi Sputnjik.
Kako navode iz FSA, u posedu su „fotografije ugovora“ koje je Turska potpisala sa islamistima o kupovini sirove nafte u Siriji i Iraku.
Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je ranije Ankaru da je oborila ruski avion da bi zaštitila isporuke nafte koju Islamska država šalje u Tursku.
TURSKA PREBACUJE MILITANTE I ORUŽJE U SIRIJU Turska duže vreme prebacuje militante i naoružanja za njih u Siriju, naveli su danas zvaničnici ruskog Ministarstva odbrane. “Samo poslednje nedelje sa teritorije Turske, u jedinice Islamske države i Nusra fronta, prebačeno je oko 2.000 militanata, više od 120 tona municije i oko 250 vozila različite namene”, rečeno je na brifingu ruskog Ministarstva odbrane za strane i domaće novinare, a preneo je Sputnjik. “Imamo razloga da verujemo da je odluka da se obori naš avion doneta sa željom da se zaštite linije isporuke nafte ka turskoj teritoriji, odnosno prema lukama iz kojih se ona istovaruje u tankere”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da se finansijska podrška teroristima u Sirji nastavlja.”Nedavno smo imali dodatne izveštaje koji potvrđuju da se nafta sa teritorija koje kontroliše Islamska država isporučuje Turskoj u velikim količinama”, naveo je Putin.

Međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponudio je ostavku ukoliko se dokaže da su te optužbe tačne.
Turska nije toliko nepoštena da bi mogla da kupuje naftu od terorista, rekao je Erdogan u obraćanju novinarima.
Ukoliko budu pronađeni dokazi o nečemu takvom, neka ih oni koji dođu do njih predstave, rekao je predsednik Turske.

SHARE

Оставите одговор