SHARE

DRŽAVNI sekretar SAD Džon Keri i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov srešće se večeras, na marginama Ministarskog saveta OEBS, u zgradi starog Generalštaba, u Ulici kneza Miloša.
Na večeri, koju u Velikoj ratnoj sali ovog zdanja priređuju premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, okupiće se šefovi diplomatija članica OEBS da u neformalnoj atmosferi, pre sutrašnjeg zvaničnog početka konferencije, razmotre najaktuelnije evropske i svetske političke i bezbednosne teme.
Keri i Lavrov će danas kasno po podne stići u Beograd, i to sa veoma brojnim delegacijama – u pratnji Kerija dolazi oko 260 ljudi, dok će u ruskom “timu” biti skoro 100 zvaničnika.
Pre večere u Generalštabu, srpski premijer i Keri razgovaraće u četiri oka u vili “Bokeljka”.
Vučić i američki ambasador Majkl Kirbi sastali su se juče i složili da će dolazak Kerija dati dodatni impuls bilateralnim odnosima SAD i Srbije, koji su već značajno unapređeni ovogodišnjim posetama premijera Vašingtonu.
Predsednik srpske vlade istakao je da su partnerski odnosi sa SAD od velikog značaja za našu zemlju, a Kirbi je poručio da Vašington Srbiju i Vladu premijera Vučića doživljava kao partnera na koga se može osloniti.
Američki diplomata takođe je ocenio da dobri ekonomski rezultati do sada sprovedenih reformi povećavaju interes američkih kompanija za ulaganja.
Dvodnevni Ministarski savet OEBS, kojim predsedava Srbija, zvanično počinje sutra ujutru, plenarnom sednicom koju će uz prisustvo više od 40 šefova diplomatija, u preuređenoj “Kombank areni”, otvoriti Vučić i Dačić.
Očekuje se dolazak skoro 1.500 zvaničnika iz 57 članica OEBS i 11 država partnera.
Nakon celodnevnih sastanaka i panela, u večernjim satima biće priređen prijem u Narodnoj skupštini, a zatim i svečana večera za šefove delegacija u Domu Garde u Topčideru.
Konferencija OEBS završava se u petak, kada će biti predstavljeni zajednički zaključci država članica. TEME IZBEGLICE I TERORIZAM Ministar Dačić i generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijeri sastali su se sinoć u centralnom objektu održavanja Ministarskog saveta, beogradskoj “Kombank areni”.
Srpski šef diplomatije poručio je da je sve spremno za održavanje ovog važnog skupa, dok je Zanijeri pohvalio način na koji je Srbija predsedavala OEBS.
Dvojica zvaničnika izrazila su očekivanja da će ključni svetski igrači uspeti da postignu važne dogovore oko migrantske krize i borbe protiv terorizma.

SHARE

Оставите одговор