SHARE

IMATE snažnu podršku Vašingtona za članstvo u Evropskoj uniji, što će biti dobro i za ekonomiju zemlje i život građana. Čestitam vam što predvodite zemlju na ovom veoma važnom putu definisanja nove Srbije.
Poštujem vašu inicijativu da se uključite u dijalog sa vladom Kosova, kako bi se prošlost ostavila u prošlosti i stvorila normalnija, prosperitetnija budućnost za sve ljude koji tamo žive.

Sa ovom porukom sinoć u Beograd stigao je državni sekretar SAD Džon Keri, na dvodnevni Ministarski savet OEBS.
Njega je u vili “Bokeljka” dočekao srpski premijer Aleksandar Vučić, koji se zahvalio na podršci Vašingtona u evropskim integracijama, kao i na sve boljim bilateralnim odnosima koje gradimo.- Srbija pokušava da očuva stabilnost, bezbednost i ekonomski napredak u zemlji, ali i u regionu.
Smatramo to jednim od najvažnijih uslova za razvoj svih zemalja u okruženju – rekao je premijer Vučić, uoči sastanka koji je nastavljen iza zatvorenih vrata, a teme su bile i saradnja dveju država u borbi protiv terorizma, strane investicije, reforme i uključivanje Srbije u globalnu ekonomiju.

Samo sat posle Kerija, oko 19 sati, na beogradski aerodrom juče je sleteo ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je poručio da Moskva ceni doprinos Srbije i smatra da njeno predsedavanje OEBS može da posluži kao primer drugima:- Ako bi sve članice OEBS bile tako pozitivne kao Srbija, situacija bi bila drugačija.
Temelji OEBS su poštovanje i odbrana međunarodnog prava, poštovanja suvereniteta drugih država.
Tužno je to što je upravo Beograd svedočenje prvog kršenja temeljnih načela Helsinške povelje, kada su članice NATO bombardovale bivšu SRJ.
Taj varvarski čin izvele su i članice OEBS, protiv druge članice ove organizacije.
Posledice toga se i danas osećaju – rekao je Lavrov, koga je na aerodromu dočekao šef diplomatije Ivica Dačić.

VEČERA ZA visoke zvanice večeras je priređena neformalna večera u Velikoj ratnoj sali stare zgrade Generalštaba, u beogradskoj Ulici kneza Miloša.
Večeras će se šefovi delegacija okupiti u Domu garde na Topčideru, na večeri čiji je domaćin premijer Vučić.

Vučić se sreo i sa slovačkim šefom diplomatije Miroslavom Lajčakom i zahvalio mu na podršci evropskim integracijama Srbije i nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Ovim bilateralnim susretima neformalno je počeo 22.
Ministarski savet OEBS, na kojem će se za konferencijskim stolom u beogradskoj “Kombank areni” razmatrati najaktuelnije evropske i svetske teme – borba protiv terorizma, migrantska kriza, obaranje ruskog vojnog aviona, rat u Siriji i Ukrajini, odnosi Vašingtona i Moskve, širenje NATO…

Foto A.
StankovićSavet na kojem će se okupiti 46 šefova diplomatija država OEBS, zvanično počinje današnjom plenarnom sednicom, na kojoj će govoriti premijer Vučić, ministar Dačić i generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer.
Zatim sledi niz sastanaka, zajedničkih i “oči u oči” šefova diplomatija najuticajnijih zemalja.

Ovo je najveći skup koji naša zemlja organizuje od samita nesvrstanih, dolaze ministri iz 46 članica OEBS, i šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Dačić je potvrdio da se na marginama Ministarskog saveta očekuje niz bilateralnih susreta između učesnika kao i sa rukovodstvom Srbije, odnosno predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Vučićem.

MOLITVA BEOGRADSKA “Kombank arena” potpuno je preuređena u konferencijsko zdanje, koje osim tri glavne sale za sastanke ima još 181 kancelariju za delegate i bilateralne susrete.
Zanimljivo je da je napravljena i posebna soba za molitvu, što je inače predviđeno standardima OEBS, kad je reč o ovakvim događajima.

Već je zakazan susret Nikolića i Lavrova, a premijer će razgovarati sa Mogerinijevom, generalnim sekretarom SE Tornbjornom Jaglandom i ministrima Austrije i Norveške, Sebastijanom Kurcom i Bergeom Brendeom.

Prema nezvaničnim najavama, u “Areni” bi na marginama trebalo da se sretnu i Keri i Lavrov, a moguće je da će doći i do susreta ruskog i turskog šefa diplomatije.

Lavrov je sinoć u Beogradu poručio da neće izbegavati da se susretne sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, ali je naglasio da bi “bilo žalosno da od njega ne čuje ništa novo”.
Dačić je tokom susreta sa ruskim kolegom izrazio žaljenje što se borba protiv terorizma zasada ne odvija jedinstveno i osudio obaranje ruskog aviona koji je bio u antiterorističkoj akciji.
Foto TanjugDIJALOG NE ŠTETI NEZAVISNOSTI KOSOVAKERI je u Beograd stigao iz Prištine, gde je u jednosatnom razgovoru na tamošnjem aerodromu sa premijerom Isom Mustafom, njegovim zamenikom Hašimom Tačijem i predstavnikom kosovskih Srba Branimirom Stojanovićem, poručio da suzavcu nije mesto u parlamentu, kao i da će formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK dovesti do stabilizacije odnosa.
On je tražio od kosovskih političkih lidera da nastave dijalog sa Beogradom, garantujući da ništa od dogovorenog u Briselu neće štetiti nezavisnosti Kosova.

Foto TanjugKOLO IZ PIROTA I ŠUMADIJEZA 60 glavnih zvanica danas će biti priređen radni ručak u Palati “Srbija”, a zatim i koktel za 1.000 ljudi iz njihove pratnje.
Služiće se sve vrste mesa, uključujući i pečenje, domaći beli sirevi, ajvar, sve vrste naših pita…
U ispomoć stiže i osoblje iz Narodne skupštine.
U parlamentu će u večernjim satima biti organizovan prijem, uz kulturno-umetnički program AKUD “Lola”, koji će trajati pola sata.
Igrači će izvesti tradicionalne šumadijske, pirotske, šopske i vlaške igre.
Zgrada parlamenta moraće da bude ispražnjena do 16 sati, a od tog perioda pa do 23 časa u to zdanje moći će da uđu samo oni koji imaju posebne akreditacije.
Danas posle 14 sati svi automobili moraju biti sklonjeni ispred zakonodavnog doma.

POVEĆANE MERE BEZBEDNOSTI: KAMUFLAŽNE MREŽEI SNAJPERISTI VELIKA kamuflažna mreža, koja prekriva jedan od parkinga, i ograda podignuta u širokom krugu oko “Kombank arene”, gde se održava Ministarski savet OEBS, najupadljiviji su znaci koji pokazuju da se u Beogradu dešava nešto vanredno.
Mere bezbednosti oko “Arene” i hotela u kojima su smeštene strane delegacije, danas su bile povišene, ali ne tako upadljive kao kad su Srbiju ranije posećivali najviši funkcioneri Amerike i Rusije. – Delegacije i ministri spoljnih poslova mogu da se osećaju potpuno sigurno i bezbedno – rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, i istakao da ne postoji nikakva neposredna bezbednosna pretnja.
On je kazao da policija nikada ne otkriva broj policajaca koji su angažovani, ali je naveo da ih je dovoljno.
Oko “Kombank arene” su na nekoliko desetina metara raspoređeni policajci, ali danas nisu bili opremljeni dugim cevima.
Mreža, postavljena kod ulaza na koji će pristizati najviši zvaničnici, trebalo bi da ih štiti dok budu izlazili iz automobila i ulazili u halu.
Od “Arene” do hotela “Hajat”, u kojem će biti smešteni najvažniji učesnici skupa, duž ulice okačene su zastave Srbije, OEBS-a i zemalja učesnica.
Ulaz u hotel takođe je prekriven velikom maskirnom zavesom, koja prekriva čak i naziv, a svaki automobil pre nego što se približi zaustavljaju pripadnici policije.
Vozači se legitimišu, a kontradiverzione ekipe detaljno proveravaju automobile.
Angažovani su i snajperisti kako bi se izbegao i najmanji bezbednosni rizik.
Učesnici samita, pre svih šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri, dobili su obezbeđenje najvećeg mogućeg stepena.
O njima će se, osim njihovih članova obezbeđenja, brinuti i najelitniji specijalci Srbije. (V.
M. – Z.
U.)

SHARE

Оставите одговор