MOSKVA – Ćerka generala ruske carske vojske Irena de Drejer, koja je imala samo pet godina kada je njena porodica pobegla iz Rusije u Pariz, ponovo je uoči svog 100. rođendana dobila rusko državljanstvo od predsednika Vladimira Putina.

Nakon gotovo 95 godina provedenih u izgnanstvu, ćerki generala carske vojske ponovo je odobreno rusko državljanstvo, navodi britanski list Gardijan.

Irenin otac, Vladimir von Drejer bio je carski oficir koji se tokom Boljševičke revolucije 1917. godine borio na strani Bele armije.

Porodica je pobegla na Krim, a potom je 1920. brodom napustila poluostrvo, a trajno se nastanila u Parizu gde je bivši general otvorio vinariju.

Irena je osvojila mesto prve pratilje na izboru za mis Rusije održanom u Parizu 1936. godine koje je održano u zajednici emigranata.

Ona se udavala tri put, za Francuza, Italijana i konačno Amerikanca, često je putovala, ali joj je san oduvek bio da se vrati u Rusiju.“Hoću da izađem pred Putina, ne kao stranac, nego kao državljanka Rusije, jer sam Ruskinja u srcu i duši“, poručila je Irena Putinu putem video snimka.

Taj snimak je objavila ruska televizijska stanica NTV, u kome ona poruku upućuje na engleskom, ali i na ruskom jeziku, i izražava želju da poseti Rusiju pre nego što umre.

Tokom sovjetskog perioda, Bela armija je u književnosti i na filmu prikazivana u negativnom svetlu, ali se to poslednjih godina, na Putinovu inicijativu, promenilo.

Ostavi poruku