SHARE

NAVODNO subotnje severnokorejsko testiranje nuklearnog projektila sa podmornice uzburkalo je obaveštajne vode od Seula do Vašingtona.
Sedam decenija posle prve nuklearne probe, Severna Koreja je jedina država koja u 21. veku testira naoružanje od kog strepi planeta.
Ona je, istovremeno, među poslednjima, kako po broju atomskog oružja, tako i po broju izvedenih proba.
Od 1945. godine do danas, izvedena su čak 2.054 nuklearna testa.
Mnogi od njih, ističu eksperti, dogodili su se i u blizini naseljenih mesta.
Jedina zemlja koja je nuklearno oružje upotrebila u ratu ostaje do danas Amerika, koja je mesec dana posle svog prvog testa ovog naoružanja, bacila atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, avgusta 1945. godine.
Amerikanci su, uz Ruse, izveli i najveći broj nuklearnih proba – SAD 1.032, nekadašnji SSSR 715.
To su i sile koje poseduju čak 93 procenta globalnih nuklearnih glava, od kojih je tek nekoliko hiljada “penzionisanih” u redu za uništenje.
Amerikanci su testove izvodili najviše u Nevadi, u Pacifiku, na Aljasci, u Koloradu, Misisipiju, Nju Meksiku, a SSSR u Rusiji, Kazahstanu, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Ukrajini.
Od ostalih nuklearnih sila, ujedno stalnih članica Saveta bezbednosti UN, Francuska je izvela 198 nuklearnih proba, Britanija i Kina po 45.
Zemlje za koje se veruje da poseduju nuklearno naoružanje Indija, Pakistan, Izrael, Severna Koreja procenjuje se da su izvele dva do tri atomska testa.

SHARE

Оставите одговор