SHARE

OVAJ sastanak održava se u vreme veoma značajnih i složenih političkih kretanja, kako u Evropi, tako i u svetu.
Trka za naoružanjem i blokovska podela preti da se otme kontroli, a svetu je potreban politički realizam, državnička odgovornost i međusobno uvažavanje.
Ovom porukom pre skoro četiri decenije Josip Broz Tito pozdravio je učesnike prve konferencije KEBS, prethodnika današnjeg OEBS, održane u Beogradu.
Glavni grad naše zemlje od danas će ponovo ugostiti svetske diplomate i državnike na Ministarskom savetu OEBS, koji se, kao i pre 40 godina, održava u atmosferi podignutih tenzija zbog migrantske krize, pretnje terorizmom, apokaliptičkih najava o početku trećeg svetskog rata i očiju uprtih u Rusiju i Tursku.
I Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije, predsedavajući OEBS, u izjavi za “Novosti” ukazuje na slične okolnosti koje su pratile beogradski skup iz 1977. godine i ovaj, koji se održava 3. i 4. decembra: – Iako su prošle skoro četiri decenije, Evropa i svet se i dalje suočavaju sa velikim bezbednosnim izazovima.
Planetu muče slični problemi, a Istok i Zapad imaju različita viđenja njihovog rešavanja.
Kao tada nekadašnja SFRJ, Srbija se danas našla u ulozi posrednika, da ne kažem pomiritelja.
Očekujem da Ministarski savet prođe u konstruktivnoj atmosferi, da se sretnu ključni svetski igrači i da razgovaraju o najvažnijim temama.
Kao nekad u Sava centru (sastanak KEBS bio je prvi događaj organizovan u ovom kongresnom zdanju), stavove za stolovima u preuređenoj Areni “lomiće” više od 40 šefova diplomatija, među kojima i oni iz SAD, Rusije i EU – Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini.
Očekuje se dolazak oko 1.500 predstavnika 57 zemalja OEBS i 11 država partnera.
Poređenja radi, 1977. u Beogradu je bilo oko 400 delegata iz tadašnjih 35 članica KEBS, koje su razmatrale primenu dogovora iz helsinških sporazuma potpisanih dve godine ranije.
Zanimljivo je da je ta konferencija trajala skoro sedam meseci, od oktobra 1977. do marta 1978, i da je, teškom mukom, posle nekoliko stotina sastanaka, pregovora, ulaganja veta – postignut dogovor o kompromisnom tekstu zaključaka.
Kako su javljali tadašnji mediji, dokument je imao četiri stranice brižljivo odmerenih diplomatskih fraza, bez i jedne jedine reči o pravima čoveka – što je pitanje koje je po mišljenju zapadnih zemalja bilo najznačajnije na ovom sastanku, a čemu su se usprotivili Sovjeti. SREĐUJU SE TRAVNjACI I PARKINZI Pripreme za predstojeći Samit OEBS uveliko su u toku, a ovih dana i okolina “Kombank arene” polako dobija novi izgled.
Radnici JKP “Gradsko zelenilo” skupljaju lišće i sređuju travnate površine, a društvo im prave putari koji pojačavaju boju na pešačkim prelazima.
Takođe, sređuju se i delova trotoara i menjaju propale betonske kocke.
Parking preko puta ulaza u “Arenu” već je rezervisan za službena vozila organizatora ovog skupa, a celokupan prostor oko nje u potpunosti je ograđen.
Duž staze, kojom će zvaničnici proći prilikom ulaska, postavljeni su jarobli, a do četvrtka na njima će se naći i zastave zemalja učesnica.
Iako je datum početka blizu, stanari okolnih zgrada i vlasnici lokala još nisu dobili obaveštenje o bezbednosnim merama koje će morati da ispoštuju u toku ta dva dana. (M.
V.)I sada će u “Areni” članice OEBS pokušati da dođu do konsenzusa i dogovora oko migrantske krize i terorizma, što će, kako nam kaže Dačić, biti i dve glavne konferencije OEBS.
On poručuje da će Srbija dati sve od sebe da se pokaže kao dobar domaćin, iako skup dolazi u izuzetno teškom trenutku za Evropu, koja se suočava sa jednim od najvećih izazova od osnivanja OEBS.
Samit će biti prilika i da državno rukovodstvo Srbije, u neformalnim i formalnim susretima sa šefovima diplomatija vodećih svetskih zemalja, razgovara i o zaštiti interesa naše zemlje i što boljem pozicioniranju na svetskoj političkoj, ali i ekonomskoj mapi.
Kako saznajemo, osim niza bilateralnih susreta, premijer Aleksandar Vučić i ministar Dačić šefovima delegacija prirediće i dve večere, a planiran je i prijem za učesnike konferencije u Narodnoj skupštini. AKREDITOVANO 600 NOVINARA Učesnici skupa već danas počinju da pristižu u Beograd, a ključni sastanci održavaju se 3. i 4. decembra, i to na dva mesta – u “Kombank areni”, koja je predviđena za glavne događaje, i u Palati Srbije, rezervisanoj uglavnom za bilateralne susrete.
S obzirom na veličinu i značaj skupa, mobilisani su zaposleni iz gotovo svih državnih institucija, a do sada je angažovano 160 oficira za vezu i na desetine prevodilaca za sedam radnih jezika samita.
U organizaciji skupa pomoći će i 260 volontera, a za medijsko praćenje događaja akreditovano je skoro 600 novinara. SVI BEZBEDNjACI U PRIPRAVNOSTI Nekoliko hiljada pripadnika srpske policije, vojske i obaveštajnih službi angažovano je na obezbeđivanju predstojećeg Ministarskog saveta OEBS.
Oni će biti zaduženi za kompletnu bezbednost svih učesnika ovog događaja i to tokom 24 sata, kako u hotelima i “Areni”, tako i tokom obilaska grada.
Prema nezvaničnim saznanjima, pored pripadnika policije i vojske u uniformama, biće i onih u civilnim odelima kako bi se ispoštovali svi bezbednosni protokoli.
Inače, u Beograd su već stigle bezbednosne prethodnice nekih od učesnika predstojeće konferencije, koji pomažu da ona protekne bez problema.
Pripadnici MUP i Vojske Srbije, kako se očekuje, podneće najveći teret obezbeđivanja ovog skupa povišenog rizika.
Angažovane su i specijalne jedinice, kao i snajperisti. – Bezbednost je pojačana, ona je na najvišem nivou i ne očekujemo nikakave probleme – kažu u policiji. – Sve je spremno da Beogard i Srbija dočekaju važne zvanice.
Na ovim važnim zadacima angažovani su sem policajaca u patroli i vrhunski obučeni specijalci i obaveštajci. (Z.
U.)

SHARE

Оставите одговор