SHARE

HAŠKI tribunal izdao je nalog za hapšenje i zatražio je izručenje radikala Vjerice Radete, Jova Ostojića i Petra Jojića, saznaju “Novosti”.
Hag ih tereti za pretnje, zastrašivanje i uticaj na dva svedoka u slušaju protiv Vojislava Šešelja.

Nalog za njihovo hapšenje izdat je još 19. januara ove godine, ali nije izvršen.
Zato je Haški tribunal odlučio da “u interesu pravde skine oznaku poverljivosti sa tog naloga” i da ga javno objavi.
Hag traži od naših vlasti da omoguće transfer radikala u Sheveningen.
Vojislav Šešelj, predsednik radikala kaže za “Novosti” da Radeta, Jojić i Ostojić nikada nikoga nisu podmićivali i da ne smeju da se odazovu pozivu niti vlast ima pravnog osnova da ih isporuči.- Naš zakon, a i statut Haga ne predvišaju krivično delo nepoštovanja suda.
To je ubačeno u pravilnik tribunala.
Podsećam vas da je Francuska odbila da isporuči porparolku Haškog tribunala Florens Altman kada su je tražili zbog nepoštovanja suda.
I pozvali su se upravo na to da nema pravnog osnova – kaže nam Šešelj i dodaje da Srbija Hagu može da isporučuje samo one koji su opštuženi za zločine protiv čovečnosti, genocid i dela tog tipa.Šešelj ističe da je Jovo Ostojić istaknuti član SRS i dobrovoljac.- Zbog toga sam mu 1993. godine dao titulu četvičkog vojvode.
On je već saslušavan i pritiskan u kancelariji Haškog suda u Beogradu da bi svedočio protiv mene i o tome je objavio knjigu, čije sam delove citirao u sudnici.
On nema nikakve veze sa mojom odbranom – priča Šešelj i dodaje da je Radeta njegov pravni savetnik, a Jojić član pravnog tima i da sigurno nikoga nisu podmićivali ni zastraživali.

SHARE

Оставите одговор