SHARE

LONDON – Pojavili su se navodi da ruske snage koriste smrtononosi beli fosfor u svojim vazdušnim napadima u Siriji, piše danas britanski tabloid “Miror”.

Na Tviteru su se pojavile fotografije koje navodno prikazuju kako se ovo sporno zapaljivo oružje, koje može da ubije trovanjem ili spaljivanjem, koristi u vidu “vatrene kiše” iznad Rake, uporišta Islamske države, gde živi i brojno civilno stanovništvo.

Fotografije je postavila korisnica te društvene mreže pod nalogom Moonor27, na čijem profilu piše da je muslimanka iz Iraka čije je ime Sara i da pomaže nevinim žrtvama.

Ispod fotografije je napisala: “U ime zaštite đavola (sirijskog predsednika Bašara) Asada, ratni zločini ruskim vazdušnim udarima uz korišćenje fosfornih bombi na Raku”.

Verodostojnost fotografija za sada nije potvrđena, navodi “Miror”.Ženevska konvencija definiše “zapaljivo oružje” kao “pre svega dizajnirano da zapali objekte ili da prouzrokuje opekotine kod osoba usled vatrenog ili toplotnog dejstva ili kombinacije dejstava, proizvedenih hemijskom reakcijom supstance koja se baca na metu”.

Russian white phosphorus rains down on the city of Raqqa. #Syria pic.twitter.com/OQ1Ykf4G9Q— Rami (@RamiSafadi93) November 27, 2015Međunarodno pravo zabranjuje upotrebu belog fosfora u zonama sa “koncentracijom civila”, navodi britanski tabloid.

U medicinskom smislu, beli fosfor može da dopre do mekog tkiva u ljudskom telu kada se udahne ili proguta, dok duboko apsorbovanje te hemikalije može da prouzrokuje oštećenje srca, jetre i bubrega, a u nekim slučajevima i smrt.

SHARE

Оставите одговор