SHARE

ANKARA se, nedugo posle optužbi iz Moskve da preko njene granice “teče” glavna finansijska hrana džihadista Islamske države, oteta sirijska nafta, juče našla pod snažnim pritiskom i glavnog NATO saveznika, Amerike.
Vašington traži od Ankare da zapečati oko 90 kilometara granice prema Siriji, kako bi se zaustavio dalji priliv džihadista Islamske države.
Potez SAD usledio je posle sve brojnijih kritika za dugu toleranciju Turaka prema ID, čak možda i saučesništvo sa tom organizacijom i drugim ekstremnim džihadističkim grupama kao što je ogranak Al kaide u Siriji, Džabhat al Nusra Front i Ahrar al Šam.
Posle napada Islamske države (ID) u Parizu 13. novembra, Vašington stavlja do znanja Ankari da više neće prihvatati tvrdnje Turske da ne može da zatvori preostali, kratki, deo granice koji ID i dalje koristi.
Procenjuje se da su hiljade stranih boraca prošle kroz Tursku da bi se pridružile ID, a među njima i oni umešani u napade u Parizu i druge terorističke zavere.
Podaci američkih obaveštajnih službi govore da pripadnici ID najčešće koriste deo granice između Džarabulusa, gde je zvaničan granični prelaz zatvoren, i mesta Kobanbej.
SAD smatraju da je potrebno oko 30.000 turskih vojnika da se zatvori granica između Džarabulusa na Eufratu i grada Kilisa, na zapadu Turske. – Igra se promenila. Što je dosta, dosta je.
Granica se mora zapečatiti – rekao je neimenovani visoki zvaničnik administracije predsednika SAD Baraka Obame za američki dnevnik “Volstrit džornal”.
Britanski “Indipendent” navodi da bi se potpunim zatvaranjem granice, duge oko 830 kilometara, između Turske i Sirije zadao ozbiljan udarac ID, koja je u protekle tri godine preko te granice prevela desetine hiljada islamističkih dobrovoljaca.
SAD veruju da će zatvaranje granice naneti više štete ID nego pojačani vazdušni napadi zapadne koalicije.
Turska još nije reagovala, ali je ranije na slične zahteve odgovarala pitanjem zašto Amerikanci ne zatvore granicu s Meksikom.
Vašington je odgovarao: “Da smo u ratu s Meksikom, to bismo i učinili!” Zvaničnici u Ankari se slažu da je potrebna bolja granična kontrola, ali smatraju procene Pentagona o broju vojnika preterane, ne dajući ipak i sopstvene procene.
Ankara istovremeno traži finansijsku pomoć od Evrope za izbeglice.
To su i dobili, ali SAD upozoravaju Tursku i na moguće “protivmere” Evrope, ako i dalje bude dozvoljavala upliv džihadista iz Sirije u Tursku. ULOGA KURDA KURDI su već zatvorili polovinu sirijske granice prema Turskoj tokom protekle godine i osujetili ID da osvoji prelaz Kobani.
Takođe, Kurdi žele da napreduju prema Zapadu i povežu se sa kurdskom enklavom u Afrinu.
Ali, Turska preti da osujeti njihovo napredovanje silom i traži od SAD zaštitu svojih interesa.
Amerika se, međutim, tome suprotstavlja i pruža vazdušnu podršku Kurdima, šireći, de fakto, njihovu teritoriju duž južnog krila Turske.

SHARE

Оставите одговор