SHARE

MOSKVA – Rusko Tužilaštvo proglasilo je nepoželjnim Fondaciju za otvoreno društvo i Institut otvoreno društvo za pomoć, koje pripadaju mreži nevladinih organizacija čiji je osnivač američki biznismen Džordž Soroš, objavio je danas sajt Sputnjik.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, njihova delatnost predstavlja pretnju za bezbednost i ustavni poredak Rusije.

Odluka je doneta na inicijativu Saveta federacije Rusije da se ove organizacije unesu u takozvanu patriotsku “stop-listu“, koju je Gornji dom ruskog parlamenta usvojio u julu.

U “stop-listi“ nalaze se još 12 organizacija, među kojima je sedam iz SAD, dve iz Poljske i tri iz Ukrajine, među kojima su Fond Soroša, Fond Makarturova, Fridom haus, Svetski kongres Ukrajinaca, Nacionalni fond za demokratiju, Međunarodni republikanski institut, Nacionalni demokratski institut za međunarodna pitanja, Fond Čarlsa Stjuarta Mota i Fond za obrazovanje.

Rusija je još u maju ove godine usvojila zakon kojim se omogućava proglašavanje svih stranih nevladinih organizacija nepoželjnima, ukoliko se utvrdi da njihova delatnost na bilo koji način narušava ustavni poredak ili bezbednost zemlje.

SHARE

Оставите одговор