SHARE

SAMO pola sata razgovora lidera dve najveće svetske sile Vladimira Putina i Baraka Obame bilo je dovoljno da u zasenak bace početak konferencije UN o klimatskim promenama, najveće diplomatsko okupljanje ikada organizovano u Francuskoj, uz prisustvo državnika iz više od 150 zemalja i desetak hiljada delegata iz celog sveta.
Teme njihovog razgovora su bile predvidive – sirijska kriza, situacija u Ukrajini i nedavno obaranje ruskog bombardera.
Prvi se posle sastanka oglasio Kremlj saopštivši da je Obama izrazio žaljenje zbog incidenta kada su turske vazduhoplovne snage oborile ruski avion Su-24. Što se tiče Ukrajine, lideri su se složili se o neophodnosti potpuno primene sporazuma iz Minska.
A iz Bele kuće je stiglo saopštenje u kome se navodi da je, kada je Sirija u pitanju, Obama Putinu rekao da smatra da Bašar Asad mora da ode s vlasti u okviru političke tranzicije.
Tokom daljeg rada konferencije, bar prema zvaničnim najavama, nije planiran njihov novi susret.
Mesto okupljanja državnika iz celog sveta juče u Parizu ni ptica nije mogla da preleti, dok su predsednik Francuske Fransoa Oland, šef diplomatije Loran Fabijus i ministarka ekologije Segolen Roajal tri sata stiskali ruke zvanicama.
Skup je otpočeo minutom ćutanja za stradale u Parizu.
Domaćin je u alarmantnoj poruci na otvaranju stavio do znanja da budućnost čitave planete zavisi od uspeha sastanka, koji će trajati 12 dana.
Cilj je da se za preostalih 85 godina ovog veka, planeta zagreje isto toliko koliko u prvih 15 – za još samo jedan stepen, što je veliki izazov.
Sve bi trebalo da se pretoči u pisani sporazum, čija radna verzija trenutno broji pedesetak stranica.
Ulog je veliki.
Uostalom, na manje od 200 kilometara od skupa, nedaleko od mesta gde su se svojevremeno iskrcavali saveznici, za 50 godina, more je na Atlantskoj obali na pojedinim delovima “pojelo” čak 250 metara obale prema kopnu. PEKING ZAGAĐEN DO “NARANDžASTOG” DOK je u Parizu trajala rasprava o klimi gusta magla prekrila je 23 grada, odnosno površinu od 530.000 kvadratnih kilometara u Kini.
Gradske vlasti Pekinga objavile su narandžasto upozorenje pošto je indeks količine praškastih i drugih materija u vazduhu u gradu porastao za 119 odsto u odnosu na četvrtak, dostigavši vrednost od 326, što je najopasniji nivo zagađenja.
Svetska zdravstvena organizacija propisala je maksimum od 25 mikrograma tokom 24 sata.
Stanovnici velikih gradova poput Šangaja i Pekinga sve češće se ulicama kreću s maskama na licu. I.
S. TOMISLAV NIKOLIĆ: NEMA IMUNIH NA KLIMATSKE PROMENE – VAŽNO je da brinemo o našoj zajedničkoj planeti i da je sačuvamo od svake pretnje, i od ekstremista, ali i od globalnih klimatskih promena – poručio je juče predsednik Tomislav Nikolić na konferenciji UN o klimatskim promenama u Parizu. – Zato Srbija pruža punu podršku dosadašnjim naporima u pronalaženju univerzalnih rešenja za jedan od problema savremene civilizacije, na koji nijedna zemlja nije imuna. – Procene su pokazale da su samo u mojoj zemlji štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim ćudima od 2000. godine iznosile preko pet milijardi evra – rekao je Nikolić. – Nadamo se da će ova Konferencija iznedriti postizanje međunarodnog dogovora koji će mobilisati sve države članice u borbi protiv klimatskih promena.
Koliko još puta priroda mora da nas opomene? Hajde da budemo manje pohlepni.
Moj narod kaže: “Ne lomi granu na kojoj sediš.” On je naveo i da poslednji, peti Izveštaj međunarodnog panela o promeni klime, “kao da je ispisan” rukopisima srpskog naučnika svetskog ugleda u oblasti klimatskih promena Milutina Milankovića.

SHARE

Оставите одговор