PARIZ – Užasan teror koji je nedavno prohujao Parizom, taj ekstremizam i sejač smrti, predstavljaju jednu od najvećih pretnji svim državama sveta i zato to zahteva globalan odgovor kao i klimatske promene o čemu ćemo danas ovde razgovarati, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na Konferenciji okvirne konvencije UN o klimatskim promenama.“Srbija je doživela tu strašnu nesreću kao nešto što je i nju snašlo.
Stradali su i naši državljani.
Nažalost, ova pošast se poslednjih nedelja javljala i na Sinaju, u Bejrutu, Bamaku, i drugim mestima“, rekao je Nikolić.

To, kazao je srpski predsednik, zahteva globalni odgovor, rekao je Nikolić zahvalivši domaćinu što je uprkos svim teškoćama koje su ih snašle, omogućio da se Konferencija održi.“Pobebdio je život, sloboda, da ideja sejanja straha nikada neće uspeti“, rekao je Nikkolić istakavši da je zato važno da brinemo o našoj zajedničkoj i nedeljivoj planeti, našoj jedinoj kući i da je sačuvamo od svake pretnje – i od ekstremista, ali i od globalnih klimatskih promena.

One nisu samo pitanje našeg opstanka i budućnosti, mi te promene živimo i u ovom danu.
One su deo naše sadašnjosti, naše stvarnosti“, rekao je prersdnik Srbije.

Kako je naveo Srbija pruža punu podršku dosadašnjim naporima u nalaženju univerzalnih rešenja za jedan od problema savremene civilizacije, na koji nijedna zemlja nije imuna.

Podsetio je da je Srbija dostavila svoje planove za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u junu ove godine i time se svrstala u prvih deset zemalja sveta i prvu zemlju u regionu, koja je zvanično dostavila plan nameravane nacionalne kontribucije.

Nikolić je podsetio i na rad srpskg naučnika svetskog ugleda u oblasti klimatskih promena Milutina Milankovića koji je još pre gotovo jednog veka objasnio vezu između varijacije zemljine orbite i dugoročne promene klime.“Savremena naučna proučavanja zasnovana su upravo na Milankovićevom učenju da ciklusi i drugi prirodni uzroci definišu trend i intenzitet varijabilnosti klime“ dodao je.“Odgovornost naše generacije je da pokuša da pronađe rešenje kako bi se zaustavili, ili makar ublažili ovi negativni trendovi, kako bismo izbegli da budućim generacijama ostavimo svet koji bi bio nezamislivo drugačiji i opasniji“ kazao je Nikolić.

On je ukazao da procene govore da su u Srbiji štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim ćudima od 2000. godine iznosile više od 5 milijardi evra i pdosteio na katastrofalne poplave prošle godine, nezabeležene u poslednjih 120 godina, i ugrozile živote, zdravlje i imovinu više od milion i šesto hiljada ljudi.“Materijalni gubici od oko 1.7 milijardi evra, doveli su do toga da preko 125.000 stanovnika, preko noći, bude dovedeno na ivicu siromaštva“ istakao je Nikolić.

Kako je naveo i to je još jedan od razloga što je Srbija, iako kategorisana kao država u razvoju, shodno Okvirnoj konvenciji UN, preduzela neophodne mere na nacionalnom nivou da bi doprinela postizanju njenih ciljeva.

On je naveo da je Srbija dostavila svoje planove za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u junu ove godine i time se svrstala u prvih 10 zemalja sveta i prvu zemlju u regionu, koja je zvanično dostavila plan nameravane nacionalne kontribucije i dodao da će kroz nacionalnu Strategiju borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom predstaviti i konkretne mere za postizanje ciljeva, koji će ujedno i biti njen osnov za reviziju i, eventualno, dodatno smanjenje emisija.“Za Srbiju kao zemlju u razvoju, koja teži članstvu u Evropskoj uniji i koja radi na harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa evropskim tekovinama, od izuzetnog značaja je tehnička, tehnološka i finansijska podrška međunarodne zajednice u jačanju kapaciteta, transferu tehnologija i prenošenju znanja i iskustava“ rekao je on.

Kako je ocenio ako pomognu zemljama u razvoju, razvijene zemlje će pomoći i sebi, jer klimatske promene ne znaju ni za granice ni za bogate i siromašne.“Nadamo se da će ova Konferencija iznedriti postizanje međunarodnog dogovora koji će mobilisati sve države članice u borbi protiv klimatskih promena“ rekao je prersdnik Srbije i dodao da definisane akcije i mere moraju biti jasne, efikasne i pravedne, utvrđene pravno obavezujućim međunarodnim dogovorom. „Ovo je jedinstvena prilika da se postigne konsenzus o zaustavljanju procesa zagrevanja planete koji već poprima kobne posledice.
Pregovarači su do sada predano radili, ali verujem da je sada pred nama odlučujući momenat koji će odrediti budućnost cele planete, svakog čoveka i generacija koje dolaze“ zaključio je Nikolić.

NIKOLIĆ RAZGOVARAO SA OBAMOM I DRUGIM LIDERIMA IZ SVETANa marginama globalnog klimatskog samita „COP21“, koji se u organizaciji Ujedinjenih nacija danas održava u Parizu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa brojnim liderima svetskih država.

Predsednik Nikolić razgovarao je sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država, Barakom Obamom, o migrantskoj krizi, u svetlu terorističkih napada koji su nedavno potresli Rusiju, Francusku i Mali, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Ovo je bio već peti susret Nikolića i Obame.

Predsednik Nikolić razgovarao je i sa predsednicima Mađarske, Janošem Aderom; Šri Lanke, Majritipalom Sirisen; Indonezije, Joko Vidodom; Albanije,Bujarom Nišanijem; Kipra, Nikosom Anastaijadesom; Čilea, Mišel Bašele; Palestine, Mahmudom Abasom; Makedonije, Đorđem Ivanovom, Crne Gore, Filipom Vujanovićem; Bocvane, Seretse Kama Jan Kamom; Mongolije, Cakjaginom Elbegdoržom; Litvanije, Dalijom Gribauskaite; Republike Južna Afrika, Džejkobom Zumom; Bugarske, Rosenom Plevnelijevim; Jermenije, Seržom Sargsjanom; Moldavije, Nikolaeom Timoftijem; Gane, Džonom D.
Mahamom.
Predsednik Srbije sreo se i sa premijerima Nemačke, Angelom Merkel; Austrije, Vernerom Fajmanom; Grčke, Aleksisom Ciprasom; Slovenije, Mirom Cerarom; Japana, Šinzom Abe; Francuske, Manuelom Valsom; Svazilenda, Barnabasom S.
Dlaminijem; prvim potpredsednikom Vlade Kube, Migelom Dijaz-Kanelom, kao i generalnim sekretarom UN Ban Kimunom.

Predsednik Nikolić je sa kolegama razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje i važnosti jedinstva i uzajamne podrške u borbi protiv klimatskih promena i svetskog zla terorizma.
Predsednik Srbije je zahvalio predstavnicima država koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije i čije su zemlje glasale protiv ulaska takozvane „Republike Kosovo“ u Unesko, kao i onim državama koje su priznale „Kosovo“, ali su bile uzdržane prilikom glasanja u Unesku, nvedeno je u saopštenju.

Posebno topao i prijateljski susret Nikolić je imao sa predsednikom Republike Indonezije, sa kojim je razgovarao o učvršćivanju bilateralne saradnje i razmeni poseta na najvišem nivou.
Predsednik Nikolić zahvalio se i premijeru Japana, koji je rekao da se pitanje kulturne baštine ne sme politizovati i izrazio želju da sve zemlje dodatno osnaže saradnju u svim oblastima.
U dužem razgovoru predsednik Srbije se zadržao i sa predsednicima Namibije, Bocvane i Moldavije.

Predsednik Šri Lanke je tokom razgovora sa predsednikom Nikolićem istakao važnost učvršćivanja prijateljstva i uzajamne podrške u pitanjima od zajedničke važnosti za naše dve države, kaže se u saopštenju.

Ostavi poruku