BRISEL – Evropska unija i Turska su u nedelju na samitu u Briselu postigle sporazum o suzbijanju priliva migranata, što podrazumeva pomoć Unije Ankari od tri milijarde evra, aktiviranje pregovore o članstvu i mogućnost uvođena bezviznog režima na jesen sledeće godine.“Naš sporazum propisuje jasan plan za blagovremeno ponovno uspostavljanje reda na našim zajedničkim granicama“, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na zajedničkoj konfrenciji za novinare sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

Turska, uz ispunjenje svih kriterijuma, može da očekuje i uvođenje bezviznog režima do oktobra 2016. godine, prenela je agencija Rojters.

Brisel će „pomno pratiti najmanje jednom mesečno“ napredak Turske, naveo je Tusk, prenela je agencija AFP.

Davutoglu je istakao da je ovo „istorijski dan i istorijski sastanak, prvi takve vrste u poslednjih 11 godina“.“Niko ne može da pruži garancije što se tiče sirijskog pitanja, ne znamo šta će se tamo dešavati, ali mogu da vas uverim da će Turska ispuniti sva obećanja iz zajedničkog plana.
Naša namera sa EU jeste da se spreče novi izbeglički talasi iz Sirije i da se reši postojeća izbeglička kriza“, rekao je Davutoglu.“Ovih tri milijarde evra će biti potrošene na izbeglice u Turskoj, to nisu pare za Tursku“, istakao je on.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, posle samita EU-Turska, saopštila da će ove godine biti otvoreno poglavlje 17 u pregovorima sa Ankarom, kao i da će, ako budu ispunjeni postojeći uslovi, doći do ubrzane liberalizacije viznog režima.

Merkel je navela da je na sastanku, koji je imala sa nekima od drugih lidera EU uoči samita, bilo reči o premeštanju nekih sirijskih izbeglica iz Turske direktno u njihove zemlje, ali je dodala da se nisu pominjale konkretne brojke.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), u Evropu je ove godine ušlo gotovo 900.000 ljudi koji beže od sukoba i siromašva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji, tražeći utočište ili posao.

Više od 600.000 je došlo preko Grčke, a mnogi su prešli more iz Turske, podseća AP.
Više od dva miliona izbeglica iz Sirije živi u Turskoj, ali prema organizaciji Amnesti internešenel, samo 10 odsto dobija pomoć od vlade.

Ostavi poruku