SHARE

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponudio je danas ostavku ukoliko se dokaže da su tačne optužbe da Turska kupuje naftu od ekstremističke organizacije Islamska država, javio je TAS S.

Turska nije toliko nepoštena da bi mogla da kupije naftu od terorista, rekao je Erdogan u obraćanju novinarima.

Ukoliko budu pronađeni dokazi o nečemu takvom, neka ih oni koji doju do njih predstave, rekao je predsednik Turske.

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je ranije danas Ankaru da je oborila ruski avion da bi zaštitila isporuke nafte koju Islamska država šalje u Tursku.”Imamo svaki razlog da verujemo da je odluka da se obori naš avion doneta sa željom da se zaštiti trasa isporuke nafte ka turskoj teritoriji”, rekao je Putin na konferenciji za novinare u Parizu, preneo je AFP.”Nedavno smo imali dodatne izveštaje koji potvrđuju da se nafta sa teritorija koje kontroliše ISIL (Islamska država Iraka i Levanta, što je bivši naziv Islamske države) isporučuje Turskoj u velikim količinama”, naveo je Putin, preneo je TAS S.”Ima osnova da sumnjamo da je odluka da se sruši naš avion bila motivisana željom da se zaštiti trasa isporuke nafte do luka gde se ukrcava na tankere, a da je odbrana Turkmena bila samo izgovor”, kazao je ruski predsednik.

Turska je 24. novembra iznad tursko-sirijske granice oborila ruski vojni avion, navodeći da je povredio turski vazdušni prostor, što je zvanična Moskva negirala.

SHARE

Оставите одговор