SHARE

Nemačka bi mogla da pošalje 1.200 vojnika na Bliski istok do kraja godine kako bi pružila uslužnu podršku avionima i brodovima koalicije zemalja koje se bore protiv Islamske države, rekao je danas general Folker Viker, glavnokomandujući nemačkog Bundesvera.
Plan koji tek treba da odobri parlament ne uključuje direktno učešće u vazdušnoj ofanzivi koalicije, rekao je Viker za “Bild am zontag”.
Nemačka javnost protivi se slanju svojih trupa u inostranstvo, izuzev u mirovnim misijama, jednim delom i zbog sećanja na militarizam nacista.
Viker je najavio da će nemačka fregata pratiti francuski nosač aviona “Šarl de Gol” čiji će avioni puniti gorivom avione koalicije. “Sa vojne tačke gledišta za opsluživanje aviona i brodova, biće potrebno oko 1.200 vojnika”, precizirao je on i izrazio nadu da će neophodan mandat za to biti dobijen do kraja godine.
Prema njegovim rečima, Nemačka razgovara i sa Jordanom i Turskom o stacioniranju izviđačkih aviona tipa Tornado u regionu.
Kako Rojters navodi, nemački zvaničnici tvrde da kancelarka Angela Merkel razmatra veću ulogu Nemačke u borbi protiv Islamske države kako bi zauzvrat Berlin dobio podršku francuskog predsednika Fransoa Olanda za rešavanju izbegličke krize u Evropi.

SHARE

Оставите одговор