SHARE

Obaranje ruskog aviona je presedan i opasna poruka turskog predsednika Erdogana.
Ovo je velika greška, koja sigurno neće ostati zaboravljena i oproštena od strane Rusije.
Kako će Rusi reagovati, to je velika tajna za svet, ali moje su pretpostavke da će reakcije biti veoma snažne, od ekonomskih, preko diplomatskih, pa čak i vojnih.
Dakle, po mojoj proceni, politika predsednika Turske preti da širi region uvuče u sukobe nesagledivih razmera.
Ovako najnoviji zaplet na međunarodnoj političkoj sceni komentariše Radoslav Gaćinović, naučni savetnik u Institutu za političke studije, koji ocenjuje i da se turski predsednik već duže ponaša vrlo arogantno. – Svojata tuđe teritorije.
On je, na primer, za ortodoksne muslimane iz BiH njihov sultan.
Svojim ponašanjem je narušio odnose sa mnogim državama, između ostalih sa Iranom, Izraelom, Egiptom, sa većinom zemalja sa Balkana i iz EU – kaže Gaćinović, koji je nedavno objavio knjigu “Antiterorizam”, u kojoj se bavi uzrocima i posledicama terorizma od koga strepi ceo svet.
Pre tursko-ruske krize, svet je potresao stavičan teroristički napad u Parizu.
Preti li Srbiji ovakva opasnost? – Srbija nijednim svojim postupkom nije provocirala nikoga da bi očekivala nasilje takvih razmera.
Međutim, pošto terorizam karakteriše nepredvidivost, organizovanost, tajnost u planiranju akcija, visoka stručnost i iznenađenje, Srbija mora biti na oprezu, jer niko na planeti danas nije potpuno bezbedan.
Gde su žarišta – Kosovo, BiH, Sandžak… – Podaci koje su izneli direktor Europola, da je u Evropi evidentirano 28.000 potencijalnih terorista, a predsednik Republike Srpske da su bosanske službe bezbednosti iznele podatak da u BiH ima 3.400 mudžahedina, potencijalnih terorista, uznemiravaju.
Muslimanski deo BiH je u bezbednosnom smislu problematičan, jer su mesta Gornja Maoča, Bočija, Osva, Dubnica… postala vehabističke komune u koje veoma retko zalaze službe bezbednosti.
A prema proceni stručnjaka, čak u Beogradu boravi oko 100 džihadista.
Kosovo i Metohija su odavno baza za obuku islamističkih terorista.
To je najneuralgičnije područje na Balkanu.
Raška oblast, takođe, predstavlja sa aspekta bezbednosti jedno osetljivo područje.
Uprkos tome zapadne države podržavaju Albance, muslimane u BiH, a vrlo retko su na strani Srba… – Da, oni često nečinjenjem podržavaju albanski terorizam na Kosovu i Metohiji, a setimo se i agresije kada je NATO svoje vazduhoplovne snage stavio u funkciju terorističke OVK na KiM.
Sa Zapada niko ne osuđuje antisrpske akcije u BiH – u kontinuitetu primenjuju dvostruke standarde na Balkanu, a uvek su protiv Srba.
Oni takvim ponašanjem podstiču nacionalnu prepotentnost Albanaca i svojim neprincipijelnim odnosom prema državama na Balkanu ohrabruju delovanje postojećih terorističkih organizacija i regrutovanje novih terorista.
Na kraju, da metaforično zaključim odgovor na ovo pitanje, da Evropa ima obraz, zbog Srba bi joj pocrveneo. EVROPA SAMO U MIRU FUNKCIONIŠE Ima li Evropa pouzdan i funkcionalan bezbednosni sistem? – Za Evropu se može reći da ona samo u miru funkcioniše, a u slučaju vanrednih prilika Evropa kao zajednica je u bezbednosnom smislu potpuno nefunkcionalna.
Velike evropske države imaju strategiju i efikasne antiterorističke jedinice, a evropska strategija protiv terorizma i uopšte po pitanju bezbednosti je neefikasna.

SHARE

Оставите одговор