APELACIONI sud u Beogradu pravosnažno je osudio na šest meseci kućnog zatvora montera za liftove M.
M., jer je zbog njegove nepažnje, u decembru 2008. godine poginuo Jovan Šever (78).
Kako je navedeno u presudi, M.
M. nije poštovao tehnička pravila i zaštitu prilikom popravke u Ulici Toše Jovanovića 22 na Banovom brdu, usled čega je starac propao kroz okno lifta dva nivoa ispod prizemlja i zadobio fatalne povrede.
Tom presudom potvrđena je prvostepena odluka Drugog osnovnog suda u Beogradu kojom je M.
M. zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti dobio nanogvicu.
Apelacioni sud je zaključio da je kazna lift monteru ispravno određena.
U obzir su uzete olakšavajuće okolnosti, kao što su njegovo korektno držanje pred sudom, kao i odsustvo otežavajućih okolnosti.
Mara Šever, supruga pokojnog Jovana, koja je ostala da živi u njihovom porodičnom stanu na petom spratu zgrade u Toše Jovanovića, u petak nije želela da komentariše sudsku odluku. Podsetimo, M.
M. je kobnog dana otišao sa kolegom da otkloni kvar na liftu koji se zaglavio u zgradi.
U prizemlju je ključem za prinudno otvaranje odbravio vrata lifta i, pošto je utvrdio da se kabina lifta nalazi na šestom spratu, sa kolegom se stepenicama popeo do tog sprata.
Međutim, nije proverio da li su vrata lifta u prizemlju zabravljena, niti da li je elektromehanička brava koja automatski zatvara i zabravljuje vrata ispravna, a što je bio dužan da uradi pre napuštanja lica mesta.
Kada je Jovan Šever ušao u zgradu, otvorio je vrata lifta u prizemlju i propao kroz okno. VITALAN IPAK, svojevremeno, kad se nemili događaj desio, Jovanova supruga Mara je rekla da je njen suprug i pored godina bio izuzetno vitalan. – Ovo je za mene veliki šok – rekla je Mara. – Svakog dana je negde išao, na pijacu ili u kupovinu, a voleo je i da šeta.
Bio je vrlo pažljiv čovek.

Ostavi poruku