SHARE

Nedvosmislenu reakciju u Evropi izazvao je nedavni govor šefa turske obaveštajne službe MIT Hakana Fidana povodom Islamske države, prenela je nemačka agencija „AVD njuz“ u članku „Šef turske obaveštajne službe: ID — realnost i mi smo optimisti povodom njene budućnosti“.
Tokom govora Hakan Fidan, jedan od najvernijih saveznika turskog predsednika Erdogana, osudio je rusku vojnu operaciju u Siriji, optuživši Moskvu za pokušaj „gušenja“ islamske revolucije u Siriji i za ozbiljno kršenje povelje Ujedinjenih nacija.
Agencija citira reči Fidana: „Islamska država je realnost i mi treba da priznamo da ne možemo da uništimo tako dobro organizovani i popularni državni sistem kao što je Islamska država.
Zato pozivam svoje zapadne kolege da revidiraju svoje poglede na islamski politički pokret, ostavljajući po strani svoj cinični mentalitet, i da ne dozvole realizaciju plana Vladimira Putina da slomi islamske revolucionare.“Turkish intel chief Hakan Fidan: “ISIS is a reality and we are optimistic about the future..” – http://t.co/dAsboPgfdB via @maria91luis— Phil Greaves (@PhilGreaves01) October 24, 2014 Fidan je dodao: „Turska deli zabrinutost Zapada u tome da u Islamsku državu idu građani iz čitavog sveta, uključujući i Evropu.
Kako bi se rešio taj problem potrebno je otvoriti u Istanbulu stalno predstavništvo ili kancelariju ‘Islamske države‘“. ​Prema rečima Fidana, Turska je čvrsto ubeđena da je potrebno „pružiti medicinsku pomoć svima, nezavisno od njihove političke ili religiozne pripadnosti, ranjenima i ljudima sa povredama“. „AVD njuz“ potvrđuje da od kako su počele žestoke borbe u Siriji veliki broj ranjenih pripadnika Islamske države prelazi na tursku teritoriju i dobija pomoć u vojnim bolnicama Turske, uključujući provinciju Hataj.

SHARE

Оставите одговор