SHARE

BRISEL – Planovi Rusije za proširenje gasovoda Severni tok do Nemačke u suprotnosti su sa interesima Evropske unije (EU) i mogli bi da dovedu do dodatne destabilizacije Ukrajine, navodi se u pismu 10 evropskih vlada upućenom na adresu Evropske komisije.
Kako prenosi agencija Rojters, grupa evropskih kompanija je u septembru potpisala ugovor sa ruskom gasnom kompanijom Gasprom o proširenju gasovoda Severni tok do Nemačke, čime bi se zaobišla teritorija Ukrajine.
U pismu Evropskoj komisiji, koje su potpisale Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, navodi se da bi ovaj projekat trebalo da bude predmet strožeg regulatornog nadzora, i apeluje se na održavanje debate o tom pitanju na decembarskom samitu EU. “Stav Evropske komisije o projektu Severni tok 2 će takođe bitno uticati na percepciju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU među njenim ključnim saveznicima i tradicionalnim partnerima”, dodaje se u pismu, u koje je Rojters imao uvid.
Proširenje gasovoda Severni tok bi, kako piše, moglo imati ozbiljne posledice po Kijev i zemlje EU. “Očuvanje tranzitne rute preko Ukrajine je u strateškom interesu celokupne EU, i to ne samo iz perspektive energetske bezbednosti, već i zbog unapređenja stabilnosti u regionu istočne Evrope”, ocenjuje se u pismu deset vlada. “Ukrajina je bezbedna tranzitna ruta.
Gas treba da nastavi da teče preko Ukrajine”, izjavio je juče evropski komesar za energetiku, Migel Arijas Kanjete.
Gasprom je, kako podseća Rojters, pre dva dana saopštio da će obustaviti isporuke gasa Ukrajini, a zvanični Kijev poručio da će pronaći jeftinije isporuke gasa kod drugih dobavljača.

SHARE

Оставите одговор