Najmanje tri osobe poginule su danas u napadu na bazu snaga za održavanje mira Ujedinjenih nacija u Kidalu na severu Malija, javio je AFP pozivajući se na izjavu zvaničnicka UN. Prema rečima neimenovanog zvaničnika iz Misije UN u Maliju, u napadu su poginula dva pripadnika mirovnih snaga UN i jedan civil. „Naš kamp u Kidalu su rano jutros napali teroristi raketama“, rekao je zvaničnik UN i dodao da su poginuli pripadnici mirovnih snaga UN iz Ugande. Drugi neimenovani izvor iz UN izjavio je AFP da je u napadu povređeno 14 osoba. Portparol snaga UN u Maliju (MINUSMA) Olivije Salgado izjavio je ranije danas za Rojters da se napad dogodio oko 04.00 sat i po srednjoevropskom vremenu.
SRPSKI VOJNICI NA SIGURNOM Kako je “Novostima” potvrdio portparol Ministarstava odbrane i Vojske Srbije, kapetan fregate Jovan Krivokapić, troje pripadnika naše vojske angažovanih u mirovnoj misiji u ovoj zemlji, dobro su i na sigurnom. Tročlani medicinski tim VS nije angažovan u misiji UN čija je baza napadnuta, već su u misiji EU.
Oni se nalaze na suprotnom delu Malija u odnosu na mesto napada.
R.

D. „Četiri ili pet raketa je uletelo u bazu.
Nekoliko ljudi je ranjeno, ali je isuviše rano govoriti o preciznim brojkama“, naveo je Salgado. Francuski vojnici i snage UN pokušavaju da stabilizuju bivšu francusku koloniju, gde su islamistički militantni 20. novembra islamisti napali hotel u prestonici i ubili 20 ljudi. Tri islamističke militantne grupe – Al Kaida u islamskom Magrebu (AQMI), grupa Al Murabitun, koja se od nje otcepila, i Oslobodilački front Masina (MLF) preuzeli su odgovornost za napad na hotel „Radison blu“. Severni Mali je gotovo čitave 2012. godine bio pod okupacijom islamističkih boraca, među kojima su neki povezani sa Al Kaidom, a isterani su vojnom operacijom na čelu sa Francuskom, ali se nasilje nastavilo. Druge zapadnoafričke vlade se takođe bore protiv islamističkih militanata. Boko Haram, vodeća takva grupa u regionu, ove godine je proširla napade iz Nigerije na susedne države Niger, Kamerun i Čad, podseća britanska agencija.

Ostavi poruku