PITSBURG/ČIKAGO – Početak tradicionalne božićne šoping sezone u SAD počinje danas, na takozvani „crni petak“, a veliki broj trgovaca je vrata svojih prodavnica otvorio još sinoć, na praznik Dana zahvalnosti, u nastojanju da privuče što veći broj kupaca. „Još je rano, ali po onome što smo do sada videli, gužve nisu tako velike“, izjavio je Kreg Džonson, predsednik konsultantske kompanije u sekoru maloprodaje „Kastomer grout partners“, koja prati promet u različitim delovima zemlje, prenosi agencija Rojters.
Gužve u noći Dana zahvalnosti, mesec dana pre Božića, postepeno su postale sastavni deo sezone praznične kupovine u SAD, koja je ranije obično počinjala narednog dana, odnosno na „crni petak“.
U nastojanju da privuku što veći broj kupaca, američki trgovci su povećali obim prazničnih poslova, otvarajući prodavnice i na sam Dan zahvalnosti, što se, kako navodi Rojters, prošle godine negativno odrazilo na obim kupovina obavljen na „crni petak“, što je trend koji analitičari i konsultanti očekuju i u ovoj godini. „Ne mogu da čekam do sutra, jer je dosta uzbudljivije danas.
Ranije sam išao u šoping na ‘crni petak’, ali je to sada četvrtak“, izjavio je jedan od kupaca zatečen u američkom supermarketu Volmart.
Između ponoći i pet popodne, kupci u SAD potroše više od milijardu dolara na kupovinu preko interneta, što je za 22 odsto više nego prošle godine, prema podacima kompanije Adob didžital indeks. „Crni petak“ je tako nazvan zbog žrtava u stampedima ljudi koji prvi pokušavaju da uđu u prodavnice kako bi iskoristili najveće popuste u radnjama.

Ostavi poruku