SHARE

Nemačke vlasti su navodno uhapsile trgovca oružjem koji je teroristima koji su izveli napade u Parizu prodao automatske puške, prenosi „Raša tudej“. Tužioci u Štutgardu potvrdili su da su uhapsili 34-godišnjeg muškarca osumnjičenog za trgovinu oružjem, ali su odbili da komentarišu medijske navode da je on snabdeo oružjem militantne aktiviste koji su nedavno izveli terorističke napade u Parizu. “Mogu da potvrdim da je jedan u muškarac stavljen u pritvor pod sumnjom da je švercovao oružje”, izjavio je portparol tužioca u Baden-Virtembergu, dodavši da je osumnjičeni uhapšen u utorak, preneo je Rojters.
Prema dokumentima koje su istražitelji predali kancelariji tužioca, napadači iz Pariza su navodno naručili preko interneta od švercera oružjem iz Nemačke početkom novembra.
U porudžbini su bile dva AK-47, odnosno “kalašnjikovi”, napravljeni u Kini, kao i dve Zastavine puške M70 napravljene za vreme bivše Jugoslavije.
To oružje je navodno prodato 7. novembra ove godine kupcu iz Pariza, navodno arapskog porekla.
Prema podacima prikupljenim iz telefona uhapšenog i četiri pronađena mejla, bio je u kontaktu sa “Arapinom iz Pariza”.
Inače, on je uhapšen kada su vlasti pokrenule istragu o onlajn platformama korišćenim za ilegalnu prodaju oružja.
Policija navodi da je osumnjičeni učestvovao u najmanje osam slučaja prodaja oružja od 14. avgusta do 18. novembra ove godine.
Osim toga, nivo bezbednosti u Nemačkoj ostaje na visokom nivou nakon terorističkih napada u Parizu 13. novembra kada je život izgubilo 130 ljudi.
Tako su u četvrtak uhapšena dvojica muškaraca osumnjičenih za “ozbiljan čin ugrožavanja bezbednosti države”.
Više od 300 policajca učestvovalo je u raciji koja je dovela do hapšenja 28-godišnjeg muškarca bez pasoša i 46-godišnjeg čoveka iz Tunisa.
Racija je izvršena u islamskom kulturnom centru u Berlinu, a uhapšeni su navodno planirali da uskoro izvrše napad u gradu. (B92)

SHARE

Оставите одговор