SHARE

SRBIJI je od danas otvoren put za nastavak evropskih integracija: nemački Bundestag i zvanično je dao podršku za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU u decembru! Odbor za evropska pitanja nemačkog parlamenta dao je na vanrednoj sednici zeleno svetlo da se započnu pregovori o prve dve oblasti, a ova preporuka upućena je u pismu i kancelarki Angeli Merkel.
Kako saznajemo, “dozvolu” Odbora za otvaranje poglavlja ne mora naknadno da potvrđuje nemački parlament ili vlada, tako da su praktično otklonjene sve prepreke za održavanje naredne međuvladine konferencije Srbije i EU.
Načelno je već dogovoreno da se ona održi u Briselu, 15. decembra, i tada bi trebalo da budu otvorena poglavlja 35, o Kosovu, i 32, o finansijskoj kontroli. Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za “Novosti”, da su vesti iz Berlina potvrda velikih rezultata koje je na evropskom putu postigla Vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem: – Očekujem da najpre počnu pregovori o Kosovu i finansijskoj kontroli, a da naredne godine bude otvoreno još minimum pet-šest poglavlja.
Ovim će i Berlin i Brisel pokazati da nas istinski vide u evropskoj porodici.
Ovo je siguran znak da je Srbija na dobrom putu.
Slične ocene dao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je rekao da je odluka Bundestaga velika stvar za Srbiju i da pokazuje da je posvećenost Beograda reformama dobila punu podršku: – Nemačka je ispoštovala reč datu premijeru Vučiću.
Srbija gradi novi put ka punopravnom članstvu u EU i građani mogu da budu zadovoljni. Ministarka zadužene za EU, Jadranka Joksimović, poručuje nam da je stav Nemačke veoma važan: – Verujem da će i ostale članice podržati i preporuku iz izveštaja EK o Srbiji i zaključak iz strategije proširenja.
To će dati dodatnu dinamiku i samom procesu evropskih integracija Srbije i dodatan zamajac reformama.
Predsednik Odbora za evropska pitanja Bundestaga Ginter Krihbaum rekao je da je odluka doneta posle detaljne analize izveštaja EK: – To je jasan signal da se ceni evropski pristup premijera Vučića.
U Berlinu nije ostala neprimećena njegova hrabrost da pokaže spremnost na pomirenje kada je u julu otputovao u Srebrenicu.
Srbiji je mesto u Evropi. DAČIĆ: DAN ŽALOSTI ZA TADIĆA I ČEDU Dačić je u petak kritikovao Bojana Pajtića i “dvojac bez kormilara”, Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića, da u danu kada je Srbija dobila potvrdu uspešnosti politike koju vodi izriču najgore moguće optužbe na račun Vlade i premijera: – Umesto da se raduju zbog uspeha zemlje, za njih je ovo dan žalosti, jer što je dobro za Srbiju, za njih nije.
Tako će i proći na svakim izborima koje navodno traže, a Boga mole da ih ne bude. POHVALE ZBOG POMIRENjA Poslanici Bundestaga posebno su pohvalili napore koje srpsko rukovodstvo ulaže u smirivanje tenzija i jačanje poverenje u regionu, kao i sporazume Beograda i Prištine postignute 25. avgusta 2015, što je po njihovom mišljenju značajan iskorak u normalizaciji odnosa.
Krihbaum je poručio da Nemačka očekuje da Srbija nastavi da korača ovim putem.

SHARE

Оставите одговор