SHARE

LONDON – Reakcije ruskog predsednika Vladimira Putina u kriznim situacijama teško je predvideti – nakon što su turske snage oborile ruski avion vrlo brzo je izrazio ljutnju, ali u pojedinim teškim situacijama ponaša se “krajnje neočekivano”, objavio je danas BBC.
Samo nekoliko sati po obaranju ruskog borbenog aviona su-24, Putin je na sastanku sa jordanskim kraljem Abdulahom taj incident nazvao “zabadanjem noža u leđa”, što su prouzrokovali “saučesnici terorista”.
Zapretio je i da će taj incident prouzrokovati “ozbiljne posledice” u odnosima Rusije i Turske.
Putinova retorika je eksplozivna, navodi BBC, napominjući da ruski predsednik, međutim, obično ne reaguje tako brzo na napade na Rusiju i njen narod.
BBC podseća da je posle bombaškog napada, u decembru 2013. godine u Volgogradu kada je poginulo 30 osoba, Putin čekao dva dana i tek onda “prekinuo tišinu”, ističući da će “teroristi biti uništeni”.
Slično je reagovao i posle obaranja ruskog putničkog aviona iznad Egipta, kada su 224 osobe poginule.
Tragedija se dogodila 31. oktobra, a Putin se oglasio tek 2. novembra kada je u televizijskom obraćanju izrazio saučešće porodicama žrtava.
Mnogi korisnici društvenih mreža kritikovali su takvo ponašanje ruskog predsednika, a neki su komentarisali da je “minut ćutanja ruskog predsednika trajao više od jednog dana”.
Na samitu G20 u Turskoj, 16. novembra, kada su novinari pitali Putina da prokomentariše istragu o toj tragediji, on je odgovorio da je previše rano za donošenje zaključaka, a tom prilikom izgledao je smireno i opušteno, piše BBC.
Ipak, nekoliko časova kasnije, na kasnom večernjem sastanku sa zvaničnicima službe bezbednosti u Kremlju, kada je i potvrđen uzrok tragedije, njegovo ponašanje se iz korena promenilo.
Gledajući direktno u kameru, praveći pauze i uz povremene uzdahe, Putin je saopštio da će kriminalci, koji su izveli napad, biti uhvaćeni i kažnjeni.
Kremlj je tada saopštio da je njegov govor bio snimljen kasno u noć 16. novembra, ali je objavljen na kanalu “Rusija 24” tek narednog jutra u 11 sati.

SHARE

Оставите одговор