SHARE

SLAĐANA i Vojislav Jovanović, čiji je sin jedinac Nikola nastradao pre četiri godine, još pokušavaju da saznaju sve okolnosti pod kojima se dogodilo tragedija na lokalnom fudbalskom igralištu.
U zvaničnu verziju, prema kojoj je nesrećni mladić počinio samoubistvo, ne veruju i ukazuju da je prilikom istrage bilo mnogo propusta.
Nikola Jovanović, rođen 1992. godine, učenik Više građevinske škole u Nišu, posle krečenja i uređivanja svoje sobe, istuširao se i otišao u grad da se nađe sa devojkom.
I više se nikada nije vratio…
Otvoren je čak i internet sajt, na kom je objavljeno mnoštvo dokumentacije o ovoj misteriji, uz poruku roditelja: “Nećemo stati dok se ne otkrije istina o ubistvu našeg jedinca!”.
Nikola je pronađen mrtav 10. oktobra 2011. godine, oko 7.30 na klupi za rezervne igrače na igralištu OFK Niš u naselju Pantelej.
Mladić je imao, na levoj polovini grudnog koša ranu ovalnog oblika, a na travi su, pored njegove noge, pronađeni skraćena lovačka puška – “kratež”, dva ispaljena i jedna neispaljena patrona.
U gornjoj cevi ovog oružja nalazila se ispaljena patrona.
ISTRAŽNI POSTUPAK JOVANOVIĆI tvrde da je u istražnom postupku napravljen veliki broj materijalnih grešaka, koje su njen tok skrenule u pogrešnom pravcu.
Vele i da su im u policiji čak tvrdili da su u telefonu njihovog sina nalazilo oko 70 poruka iste sadržine, u kojima je najavljivao samoubistvo.
Međutim, kako kažu, kada su zatražili da vidimo te poruke, rečeno nam je da su sve izbrisane! Jovanovići su još pre par godina ukazivali da sumnjaju da je njihov sin ubijen, iako su ih u niškoj policiji ubeđivali da je u pitanju samoubistvo i da je to “školski primer suicida vatrenim oružjem.”- Kada je pronađeno Nikolino telo, načinjena je policijska službena beleška u vezi s prijavom samoubistva, bez obrazloženja – ističe Vojislav Jovanović. – Potom su nam u policiji rekli da se Nikola ubio, jer se posvađao sa devojkom, da je bio pijan i pod uticajem narkotika.
Jovanovići predočavaju obdukcioni nalaz, u kome se navodi da toksikološko-hemijskom analizom u Nikolinom telu nije utvrđeno prisustvo opijata i da je imao samo 0,5 promila alkohola.
A, posle te obdukcije, urađene u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu, u nalazu je napisano da je u mladićevom telu pronađen čep iz ispaljene patrone prečnika 12 i dužine 22 milimetra. – Pošto nismo verovali državnim organima, angažovali smo privatnog veštaka iz Beograda i dobili tumačenje da je smrtonosni hitac ispaljen iz lovačkog naoružanja kalibra 32, koji je i odgovarao pronađenom čepu – priča otac pokojnog mladića. – Kako je na licu mesta pronađen “kratež” kalibra 16 milimetara, navodi o samoubistvu su neosnovani.

PORUKE U MOBILNOM U POLICIJI je saslušana i Nikolina devojka, koja je navela da je uoči tragedije, kada je Nikola bio kod nje, u njegovom telefonu primetila dosta čudnih SMS poruka – navodi Vojislav Jovanović. – Rekla je i da je te poruke prebacila na svoj telefon.
A, prilikom saslušanja, niko je u policiji nije pitao za sadržaj poruka i ko ih je poslao Nikoli.
Posle ovog nalaza veštaka, istražni sudija Višeg suda je naložio treće balističko veštačenje.
Kako navodi Jovanović, na osnovu novog nalaza balističara utvrđeno je da je u telu njegovog sina pronađeno plastično strano telo prečnika 17,2 i dužine 16,4 milimetra. – U Zavodu za sudsku medicinu su nam predočili da postoji mogućnost da su pogrešili u merama plastičnog stranog crnog tela i tvrdili da je policija u pravu, odnosno da su prave mere one koje su navedene u poslednjem balističkom veštačenju – ističe Jovanović.
Roditelji nastradalog mladića navode i da je policija vodila istragu iz kancelarije, neprofesionalno, tendenciozno i bez poštovanja njih kao roditelja koji su ostali bez sina jedinca.

SHARE

Оставите одговор