SHARE

U čak 23 gradska i opštinska veća u Srbiji nema nijedne žene, pokazalo je istraživanje Akademije ženskog liderstva.
I tamo gde ih ima, njihovo učešće je tek simbolično sa jednom ili dve predstavnice od desetak članova.
Na listi “muških gradova” nalaze se Niš, Bečej, Majdanpek, Knjaževac, Prijepolje, Sjenica, Tutin, Žitište, Loznica, Mionica, beogradske opštine Voždovac i Stari grad…
Tek simboličan broj članica, po jednu, imaju izvršne vlasti u Bačkoj Topoli, Plandištu, Apatinu, Novom Sadu, Velikoj Plani, Despotovcu, Zaječaru…
Posmatrano na nivou čitave zemlje, u lokalnim većima ima tek 16 odsto žena.
Ravnopravnija je situacija u Vršcu, Novoj Crnji i Rači gde ima više od polovine članica, kao i u Gadžinom Hanu gde muškarci čine oko 40 odsto većnika.
KVOTA ZA KLUPE U Narodnoj skupštini propisana je kvota od 30 odsto poslanica.
Manje od pet procenta lokalnih samouprava ima predsednicu opštine ili gradonačelnicu, a u osam odsto su žene na poziciji zamenika gradonačelnika.
Jedna od autorki istraživanja Višnja Baćanović primećuje da su žene najzastupljenije tamo gde se na čelu opštine nalazi žena.
Ona smatra da muškarci ne uviđaju dovoljno probleme koje žene imaju prilikom napredovanja na liderske pozicije, kao ni potencijalne koristi ženskog liderstva.

Predsednik opštine Stari grad Dejan Kovačević smatra da je prisustvo žena u politici veoma važno, iako u opštini kojom rukovodi to nije slučaj: – Kod nas je na vlasti široka koalicija i sticajem okolnosti ispalo je da su u opštinskom veću svi muškarci.
Trudićemo se da prvom prilikom tu sliku promenimo.

SHARE

Оставите одговор