DAMASK – Sirijski specijalci izvršili su operaciju „iza neprijateljske linije“ kako bi spasili preživelog pilota ruskog vojnog aviona koji je oborila Turska, navode mediji.

Prevodilac na turski i 11 članova elitne jedinice vojne obaveštajne službe, inf iltrirali su se 3,5 kilometara unutar neprijateljskih položaja u regionu Al-Atira i spasili pilota, piše sirijski list Al-Vatan, a prenosi AFP, navodeći da je reč o pro-vladinim novinama.

Sirijske snage su kenule u akciju pošto je Turska oborila ruski avion u utorak ujutro, primoravši dvojicu pilota da se katapultiraju sa padobranima iznad teritorije koju drže pobunjenici protiv Bašara al Asada.

Al-Atira je područje u provinciji Latakija oko 12 kilometara od granice sa Turskom.
Kapetan aviona je već poginuo u paljbi koju su otvorili pobunjenici ali ruski dron je snimio navigatora Konstantina Muraktina kako se krije na zemlji.“Ruski dron je preneo sirijskim specijalnim snagama lokaciju pilota kao i gde se nalaze terorističke jedinice,“ piše Al-Vatan.

On je uočen zahvaljujući svom GSP-u.
To je bila trka sa vremenom jer su ga tražili i teroristi, piše list, navodeći da je šifra koju su Sirijci koristili da bi navigatoru pokazali da su spasioci bila bila „Kosta“, od Konstantin, i sirijska zastava.

Prema pisanju lista, spasilački tim se sukobio sa pobunjenicima tokom 12-časovne operacije, ali su uspeli da spasu Muraktina, kome je bila povređena noga.

U jučerašnjem obraćanju ruskim državnim medijima navigator nije izneo detalje operacije spsavanja u koju su, prema tvrdnjama ruske vojske, bili uključeni i ruski specijalci.#SAA Special Forces who carried out rescue operation 4-5km behind enemy lines #RuAF #Latakia pic.twitter.com/7Km1yY4QLZ— Hassan Ridha (@sayed_ridha) November 26, 2015″Generalno se dobro osećam.
Vojni lekari čine čuda,“ rekao je on novinarima u bazi Hmejm.

Rusija nije objavila ime ubijenog pilota, premda je predsednik Vladimir Putin rekao da će on biti posthumno odlikovan najvišim priznanjem – medaljom Heroja Rusije.

Muraktin će takođe dobiti medalju, kao i vojnici koji su bili uključeni u operaciju spasavanja uključujući jednog koji je poginuo u prinudnom sletanju helikoptera pogođenog u paljbi.

Ostavi poruku